Wpis z mikrobloga

Miraski spod tagu #sysadmin i w sumie #linux. Czy jest jakaś znacząca różnica między szybkością działania zwykłego kontrolera domeny postawionego na Windows Server a takim, który używa samby i działa na Linuxie? Będę miał teraz trochę wolnego i chciałem postawić sobie labolatorium w domu i spróbować uzyskać chociaż część funkcji z WS pod Linuxem.

Z tego co kombinowałem to profile wędrujące i samo administrowanie użytkownikami, komputerami i Group Policies może odbywać się z komputera klienckiego, działającego pod Windowsem i mającego doinstalowaną przystawkę z Windows Server ale czy da radę dodać np. zarządzanie serwerem RADIUS dla sieci bezprzewodowych używających 802.1? Wiem, że może to brzmieć trochę bez sensu bo w sumie dopiero zaczynam swoje "administrowanie" ale prędkość działania wszystkich maszyn podpiętych pod domenę mnie przeraża i zastanawiam się czy Linux byłby w stanie zarządzać tym wszystkim bardziej wydajnie mając przy okazji wsparcie dla wszystkich technologii które oferuje WS.

#pytanie #pytaniedoeksperta i trochę #windows
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maniac777 tak, wolę te pieniądze dostać do kieszeni w pensji ( ͡° ͜ʖ ͡°). Zresztą nie miałem praktycznie żadnych problemów z samba jako dc. A komputery z Windowsem to może być nawet 300 zł za sztukę. Dolicz to tego cal i patrz co się dzieje
  • Odpowiedz
tak, wolę te pieniądze dostać do kieszeni w pensji

@carlo497: Tych pieniędzy nie zobaczysz. Tak samo jak nie widzisz oszczędności wynikających z tego że jakiegoś pracownika udało się zatrudnić taniej. Natomiast zamiast zajmować się czyś rozwojowym to jako admin będziesz marnował czas na dzielną walkę z problemami nieznanymi w cywiloziwanym świecie.
  • Odpowiedz
@maniac777 jakich problemów? Przynajmniej ogarnąłem dość mocno bind9 dzięki temu. A to jakie pieniądze dostajesz to już zależy od tego jak umotywujesz oszczędności które dla firmy zrobiłeś. Skoro efekt koncowy jest taki sam, usługa działa w 100% to czego chcieć więcej?
Na ad windowsa uzywam aż gpo, dnsa (tylko dla domeny), I ldapa. Reszta rzeczy jest mi niepotrzebna lub stoi na linuksach.
  • Odpowiedz