Wpis z mikrobloga

@DobryProgramista: Jedno drugiego nie wyklucza. Ja akurat w laravelu nie piszę, wolę z małych fw silexa, bo bardziej przypomina fw w innych językach. Osobiście proponowałbym Ci pracować od razu na fw, w branży się już raczej nie piszę plainów i taka wiedza nie da Ci za wiele.

Co do przekazania argumentu - nazywa się to przekazaniem zależności. Twoja klasa Register jest zależna od klasy która utrzymuje połączenie z bazą danych, więc
  • Odpowiedz
@DobryProgramista: Dokładnie, musisz zrobić wiele rzeczy które już jest napisane. Moim zdaniem prościej jest zrozumieć jak one działają jak już zakumasz jak coś zrobić przy użyciu frameworka, bo łatwo znaleźć konkretne analogie.
  • Odpowiedz
@DobryProgramista: Używam jak musze napisać serwis który wykonuje jedną małą rzecz. Masz tam możliwość łatwego podpięcia bazy przez doctrine, jest prosty kontener zależności, jest dostępny z góry routing, masz obudówkę dla tasków konsolowych i łatwo dopiąć inne zależności z composera. Plus obsługę wielu środowisk i łatwe testowanie.
  • Odpowiedz
@czolnowski: To jeszcze przy okazji ja zadam pytanie. Jeśli docelowo chciałbym poznać Symfony, jest sens najpierw się uczyć np. Slima / Silexa czy od razu zabierać się za to co chce umieć docelowo?
  • Odpowiedz
@Najkon: Ciężko mi powiedzieć, ja znałem już kilka innych jak uczyłem się symfony. Symfony ma bardzo fajną dokumentacje, sporo można się nauczyć czytając ją i robiąc przykłady. Dobrze jest też mieć wiedzę o wzorcach projektowych - pomaga to zrozumieć czemu coś jest zrobione w ten a nie inny sposób. Jak dojdę z moimi uczniami do frameworka to wypróbuje na nich naukę symfony bez znajomości innych frameworków. Wtedy będę mógł Ci powiedzieć
  • Odpowiedz
@DobryProgramista: olej silexa, ucz się Symfony. Od Laravela uciekaj jak najdalej.
Tak, nauka OOP poza frameworkiem ma sens i jest użyteczna.
Jak idzie o wrzucanie $dbcon - poczytaj o Dependency Injection.
Ogólnie na twoim etapie nauki OOP zanim zaczniesz ślepo podążać metodami frameworków polecam bardzo poczytać książkę Kristopher Wilson - The Clean Architecture in PHP. Nie wiem czy jest w polskim wydaniu.
  • Odpowiedz