Aktywne Wpisy
rysiekryszard +10
Jak świętowaliście swoje osiemnaste urodziny? U mnie babcia chyba kupiła tort i najbliższa rodzina odśpiewała sto lat. Nie było żadnej większej imprezy, nie było żadnych kolegów itd. Nigdy w życiu też nie zostałem zaproszony do kogoś na 18-stkę. Trochę głupio może, ale cóż. Ja się przyzwyczaiłem i w sumie lubię każde urodziny spędzać na wykopie. Najwyżej sobie kupię jakąś pizzę czy coś w tym stylu, a czasami to prawie zapominam, że mam
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
NIGDY nie kupujcie twarogu idealnego do sernika, kupcie prawdziwy twaróg, już zmielony [oczywiście 1kg]
nie ma sensu używać kopalniaków [cukierki] jako zamiennika cukru, chyba że się je przerobi na proszek wtedy dajemy 3 [zamiast cukru]
poczytajcie w internecie jak powinno się wyrabiać ciasto, bo mi wyszło klejące się gówno
[piszę to zanim wyjmę sernik z piekarnika; on #!$%@? kipi...]
ciasto zrobiłem według tego przepisu, chociaż mi osobiście nie wyszło, ale chyba dlatego bo źle je ugniotłem...
250 g mąki pszennej [użyłem mąki tortowej pszennej złote pola typ 450 -biedronka]
100 g cukru pudru
125 g masła, zimnego [użyłem masła osełkowego od mlecznej drogi z biedronki]
8 g cukru wanilinowego [tu chyba dałem za dużo xDDDD]
1 jajko [dałem 3 całe]
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Do masy serowej użyłem;
tortownicy 22cm za 9zł z carrefoura
kubełka twarogu idealnego do sernika [serio, kupcie normalny twaróg...]
3 całych jajek
'rozpuszczonych' 3 cukierków - kopalnioki [jednak za szybko twardnieje, lepiej to zmielić, będzie zamiast cukru]
pół opakowania cynamonu firmy prymat
trochę cukru pudru [na wyczucie]
aromatów; waniliowego i pomarańczowego delecty [tu dałem na wyczucie 1/4 buteleczki, można dać po prostu dwie, małe -te mniejsze - płaskie łyżeczki od herbaty]
30g proszku do pieczenia dr.oetker'a
rozpuszczoną margarynę 'Kasię' [gdzie jedna kosteczka została zużyta do nasmarowania blachy tortownicy]
pół jabłka
rodzynki luksusowe bakallandu
jako że to jest mój pierwszy sernik, proszę o tipy jak mógłbym się poprawić z następnym sernikiem [zwłaszcza że miksowanie jak i ciasto robiłem na wyczucie]
twaróg zmiksowałem z 3ma jajkami, następnie dodałem rozpuszczone; kopalnioki i margarynę [tak nie studziłem ich] oraz całe opakowanie proszku do pieczenia, trochę cukru pudru i ponownie wszystko zmiksowałem, na koniec dodałem pół utartego jabłka, pół opakowania cynamonu, rodzynki, aromaty i wymieszałem wszystko dokłądnie łyżką drewnianą i wrzuciłem do tortownicy i przykryłem ciastem
piekłem przez 1 godzinę w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni [u mnie na wyczucie bo mam stary gazowy i...]
po upieczeniu zostawiłem w piekarniku jeszcze na 30min by sernik opadł
na koniec polałem górę miodem lipowym pszczelarza kozackiego i cóż... wyszło to co tutaj widzicie
czyli polała się woda przy wyjmowaniu, a konsystencja jest brejowata, całość smakuje jak ciepły cynamonowy ser z jabłkami i rodzynkami a z dodatkiem miodu jest zwyczajnie za słodkie
koszt jaki poniosłem za ów 'sernik' to ok 50zł [sam miód i cukierki pochłonęły 20zł] nie było warto
także proszę o rady
#pokazsernik #mojpierwszysernik #oswiadczenie #serniktylkobezrodzynek #gotujzwykopem #kuchnia