Wpis z mikrobloga

Mając 4 calowego #iphone, na mirko dla przykładu na ekranie widziałem np 5 jednolinijkowych komentarzy maksymalnie. Ostatnio kupiłem #xiaomi Redmi Note 4 i byłem przekonany, że skoro mam 5,5 cala to ilość contentu na ekranie powiększy mi się, czyli będę widział nie 5 a np. 7 jednolinijkowych komentarzy. Niestety rozczarowałem się bardzo bo każda strona/aplikacja jest tak powiększona, że i tak widzę dla przykładu te 5 komentarzy. Tak więc mam w c--j większy telefon, na którym mam rzekomo więcej przestrzeni roboczej której ni c---a nie moge jak wykorzystać bo wszystko sprowadza się do tego, że wyświetla mi tyle zawartości strony co na 4 calowcu XD Przecież to k---a nie ma sensu. Czy da się gdzieś w aplikacji #wykop albo w ustawieniach zrobić tak, zeby te strony były pomniejszone? #android #pytanie #kiciochpyta
Dorzucam foto poglądowe.
drzewko94 - Mając 4 calowego #iPhone, na mirko dla przykładu na ekranie widziałem np ...

źródło: comment_L6z7vnXCfngnIA51dp7JeRky3Tb6YOx6.jpg

Pobierz
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@drzewko94 No domyślał się, że chciałbyś to wszystko pomniejszyć jak np w przeglądarce możesz zrobić. Ale to już musisz w systemie grzebać, appka była pomyślana na takie wymiary elementów i jak podane są one w dp to wielkość będzie taka sama na wszystkich urządzeniach.
  • Odpowiedz
  • 0
@maciejkiner: dla przykladu: masz cale zycie telewizor 20 cali ktory wyswietla 20 linijek tekstu. Tekst wyglada fajnie, dobrze sie go czyta, ale, ze jestes wzrokowcem to lubisz miec duzo naraz na 1 stronie. Kupujesz zatem tv 40 cali w nadziei, ze bedzie wyswietlal 40 linijek tekstu. Okazuje sie niestety, ze wciaz wyswietla tylko 20 linijek tekstu, ktore sa proporcjonalnie wieksze (ale zachowuja proporcje.). Teraz czytajac cos na tym 40 calowym
  • Odpowiedz
@drzewko94 No to nie do końca tak jest. Bo jak coś jest zwymiarowane w dp to powinno mieć fizycznie ta sama wielkość na ekranie 4" i 10". I na 10 wyjdzie Ci więcej linii bo on ma więcej dp. Tutaj tekst ma chyba 13dp więc na ekranie 500 wyjdzie powiedzmy 35 linii, a na ekranie 750 - 50 linii. Ty poriwnujesz 5" na andku i 4" na iPhone. Porównaj sobie te
  • Odpowiedz
@TrzodaChlewna Hej Mirku. Używałem tego sposobu z podpisem do kompa ale mając root robię to edytujac pliki systemowe... Ale do rzeczy.
Czy mógłbyś mi powiedzieć jak przeliczać tę wartość która ustalam?
persist.miui.density_v2=375
A miałem 440
Różnica jest miła dla oka ale nie chce mi się drogą prób i błędów dojść do odpowiedniej wartości :-)
  • Odpowiedz