Wpis z mikrobloga

@suttree: Ale przede wszystkim grafika dedykowana do modelowania 3D. Może jakieś Quadro - są dla nich specjalne sterowniki ściśle pod dane programy. To chyba najdroższy element układanki
@kadetPirx: grafika jest najmniej ważna do pracy w systemie CAD, dlatego w ogóle ja pominąłem. Chyba ze zależy ci na renderingu w czasie rzeczywistym czy temu podobnych efektach.
@suttree:
Pod warunkiem, że ma wystarczającą wydajność, mi na 870M SolidWorks czasem klatkował podczas obracania złożenia z profili boscha, ale w sumie nic dziwnego bo krawędzi dużo. Stawiałbym, że karty pokroju 850M/860M z cywilnych powinny być ok, quadro nawet teoretycznie słabsze będą sobie lepiej radziły.
Swoją drogą SW chyba zbyt dużo na dysku nie pisze, modele są malutkie.
@pawel694:
Według mnie warto zainteresować się jakimiś używkami, np którymś precisionem od
@Errad: klatkowanie przy obracaniu faktycznie może być uciążliwe, ale jako "wydajność pracy w systemie cad" miałem na myśli czas otwierania / zapisywania złożeń, czas przebudowy modelu po jego edycji, czas potrzebny na wygenerowanie rysunków lub ich widoków... W tych przypadkach upieram się, że karta graficzna nie ma znaczenia.
@suttree: Wybacz, ale z krótkiego doświadczenia z CADem na kilku komputerach nie mogę się zgodzić co do grafiki. Procesory zwykle dają radę, wiele operacji w programach działa jednowątkowo, dlatego często dobrze się spisują nawer starsze procki. RAMu nawet te słabsze programy CAD nie zjedzą ponad 8 GB przy wielkich złożeniach. Natomiast działanie na dużym modelu, to jest wiele zakrzywionych powierzchni lub setki części, na kompie z byle grafiką to nie robota.
@kadetPirx: czemu nie możesz się zgodzić? Ja się zgadzam co do tego, że karta graficzna będzie miała wpływ na jakość wyświetlanego obrazu i płynność przy manipulowaniu modelem.
A na te rzeczy które ja przedstawiłem jako moje rozumowanie "wydajności pracy" karta nie ma wpływu. I te dwa stanowiska nie przeczą sobie.
@suttree:
Zasadniczo masz rację, ale warto wspomnieć, że część obliczeń zrzucana jest na karty graficzne, przez co jej wydajność ma znaczenie przy obrabianiu modeli, zwłaszcza przy automatycznych procedurach. Z kolei jeżeli chodzi o procesory to myślę, że można powiedzieć, że od jakiegoś czasu mamy nadpodaż mocy- jak dawno temu, na athlonie 3000+ kompilowałem gentoo to trzeba było ze dwa, trzy dni zarezerwować, kilka lat później kompilowałem na i5 460M i skompilował