Wpis z mikrobloga

#tokyo #japonia lecę 17 kwietnia na dwa tygodnie do Japonii, obejrzeć sakure z bliska i głównie szwendać się po Tokio . Pytanie w co bardziej zainwestować w kartę seica ? Jr pass ? Jak podrozowac z hanedy na roppongi ? Czy może kupować bilety online jeśli idzie taka możliwość . Lekko stres bo wychodzę z piwnicy na taki rewir.
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@ninetyeight: pospieszyłem się z zakupem zapłaciłem 950 euro tam i powrót Lufthansa z Monachium ( z miejscami zarezerwowanymi już teraz +50 euro ) oraz hotel to koszt 600 euro w lokalnej walucie
  • Odpowiedz
@KowaziS_: JR się średnio opłaca jak się nie ruszasz poza Tokyo, działa tylko na linie JR czyli tak 30% i głównie pętla. Łatwiej Seica , eventualnie możesz sobie dniowy kupić na wszystkie linie po Tokyo
  • Odpowiedz
@KowaziS_: Nie wiem czy forum Mr. Jediego (tego z AR z cdaction) ale swego czasu była to dość duża kopalnia wiedzy odnośnie podróżowania do i po Japonii.
  • Odpowiedz
  • 0
@spardo: właśnie wiem ze miał forum Japonia oczami fana ale znikło chyba z sieci bo znaleźć nie mogę

@ikulis: tak jak myślałem ze seica lepiej wyjdzie bo bilety na metro drogie nie są
  • Odpowiedz
@KowaziS_: jeśli planujesz zwiedzać Japonię to jr pass jest bardzo dobrą opcją (pamiętaj żeby kupić ją przed wylotem do Japonii), dla samego Tokyo użyłbym karty seica, ale wcześniej spojrzałbym na możliwość zakupu biletu okresowego (7/14 dni). W samym Tokyo byłem 2 razy po 3 dni i wydaje mi się że w opcji "pay as you go" ta karta nie jest najtańsza.
Jeśli chodzi o transport publiczny to używałem google maps
  • Odpowiedz
@KowaziS_: przesiadki to nic strasznego, ja juz lecialem tak dwa razy do japonii i nie ma strachu (za drugim razem przesiadka w przeciagu 30 minut :))

Teraz lece 3 raz (zostaje na dluzej) przez Moskwe z 11h oczekiwaniem na przesiadke :D
  • Odpowiedz
  • 0
@micw: właśnie myśle nad karta sim typu bvisitor 5giga neta plus 500 jen kolejny jeden Giga ale odbiór na lotnisku lub w hotelu (. Z oficjalnej strony info )
Jr pass mogę tutaj na miejscu z tym nie będzie problemu.
Sprawdzę sobie citymapper :)
Ale raczej zainwestuje w seica :) dobra opcja w sumie jak dla mnie jeśli pierwsza podróż głównie Tokio chociaż mam ochotę raz na fuji się wybrać
  • Odpowiedz
@KowaziS_: 5 giga spokojnie Ci wystarczy, a jeśli możesz odebrać na lotnisku to też jest OK. JR pass jest tylko dla turystów i nie ma możliwości kupić jej na miejscu (w Japonii), w moim przypadku cena tygodniowej karty zwróciła się już po pierwszej wycieczce w dwie strony, więc spójrz na ceny przejazdów które Cię interesują, może warto kupić a może lepiej bilet jednorazowy. JR pass pozwala na jazdę po Tokyo
  • Odpowiedz
  • 0
@micw: w sumie jeśli chodzi o kartę to mam oficjalna kartę od Miles More Lufthansa albo jakoś tak ta pierwsza nazwa myśle ze spokojnie da radę .

W sumie planuje tylko raz daleka podróż ale fakt faktem mam czas by się zastanowić nad tym kosztem czy kupić to czy pojedynczy bilet z wyprzedzeniem bo moze jest jak u nas ze taniej się go kupi a nawet tego teraz nie wiem.
  • Odpowiedz
  • 0
@ama-japan: witam :) właśnie jestem na etapie zamawiania jr pass szkoda ze jadę na 9 dni a nie na dwa tygodnie, dlatego myśle ze wystarczy mi bilet na 7 dni plus karta suica ;)
Raz chce odwiedzić japońskiego kumpla w toyamie i raz podjechać zobaczyć słynna fuji (chociaż aokigahara tez ciekawie brzmi ) . Wiec jr pass się przyda pewnie
  • Odpowiedz