Wpis z mikrobloga

Świat schodzi na psy (czyli gorzkie żale histeryka). Skończył mi się proszek do prania, no tywjak zwykle poszedłem do hurtowni chemicznej, gdzie zaopatruję się we wszelkiego typu proszki, mydła etc. No i mój proszek już na mnie czeka, ale co to są też pięciokilogramowe opakowania (normalnie jakoś zawsze były tylko max 3,5), zatem myślę wezmę ten bo wyjdzie taniej, no ale zanim poszedłem do kasy jeszcze rzuciłem okiem na cenę i okazało się, że 3,5 kg kosztuje 33 zł (do tego dodają płyn do mycia naczyń), zaś 5 kg kosztuje 50 zł. Zatem w większym opakowaniu wychodzi drożej, gdzie tu logika ja się pytam.

#gorzkiezalehisteryka
  • 21
@histeryk_13: Dlaczego w wiekszym opakowaniu? Mniej plastiku czy tam papieru na opakowanie sie traci. Tutaj masz zysk ;) A tez nie od dzisiaj wiadomo, ze bycie "ekologicznym" jest troche drozsze :) Tylko chyba tobie nie o takie eko chodzilo ;) Jezeli jestes odbiorca skierowanym na cene, porownoj ceny. Czesto w hipermarketach podawane sa ceny produktow za np. 100 g albo 1kg .
@histeryk_13: To tak jak z pepsi i paroma innymi produktami u mnie w Realu. W Realu puszka 330ml kosztuje około 2.10. Są tam też opakowania zbiorcze z wielkim napisem "promocja, oszczędność, blabla!!111one". Gdy kupisz takie opakowanie to prawie nic nie oszczędzasz. A na targu naprzeciwko sklepu Real jedna puszka pepsi kosztuje 1.30? Skąd taka różnica w cenie? Sam nie wiem ;)
@tusiatko: Wszystko w większych ilościach teoretycznie powinno być tańsze, chociażby właśnie z uwago na opakowania i temu podobne (lat temu z dziesięć nawet w TV była spora kampania uświadamiająca na ten temat). Ceny podawane za kilogram to świetna sprawa, ze wszystkim tak powinno być.
@histeryk_13: Wieksze opakowania to tylko kolejny pomysl na oszukanie klienta ;) Nie myslisz racjonalnie teraz tylko intuicyjnie. Twoim zdaniem tylko dlatego, ze ktos sprzedaje ci wiecej produktu, powinno byc tansze, bo w twojej glowie "tak jest uczciwie", taki niepisany kontrakt miedzy Toba a sprzedawca. A producenci/sprzedawcy to wykorzystuja, bo oni juz dobrze wiedza, ze ty sie skusisz na to , bo wlasnie w ten sposob myslisz i przecietny klient nie spojrzy
@tusiatko: No właśnie nie do końca, bo wiele rzeczy w dużych opakowaniach (5 litów) wychodzi sporo taniej (np. mydło w płynie, płyny do naczyń etc) . Dlatego cena powinna być podawana zawsze za kilogram/litr, wtedy wszystko jest jasne.
@histeryk_13: a tak na powazniej, tam chodzi o cosik innego - kupujac mniejszy i tanszy produkt musisz czesciej chodzic do sklepu, co przedklada sie na czestsza mozliwosc kupienia czegos dodatkowo przy okazji. przypadek?
@histeryk_13: ci producenci jeszcze nie wpadli na ten pomysl ;) Powiedzialam, ze tak moga to wykorzystywac, ale nie musza. Zreszta takie przekrety najczesniej znajdziesz w zwyklych hipermarketach gdzie kupuja zwykli ludzie. producenci nie kieruja takich zagrywek do innych przedsiebiorcow, bo wiedza, ze ci napewno nie dadza sie nabrac :)
@tusiatko: no i jakby to był market to bym się nie zdziwił, ale to hurtownia w której kupuję już od paru ładnych lat i nigdy z czymś takim się nie spotkałem, dlatego mówię, że świat schodzi na psy.