Aktywne Wpisy
Ryneczek +1544
Plusują przeciwnicy palenia. Najgorszy możliwy nałóg, ponieważ ma bezpośrednie przełożenie na zdrowie osób postronnych i angażuje je w ten cały śmierdzący proceder. Oni są gorsi od narkomanów. Gdy ćpun daje sobie w żyłę, to nie obrywam jego porcją heroiny. Gdy przechodzi obok mnie palący, to mimowolnie jestem narażony na wdychanie tej trucizny i bierne palenie (w USA ginie przez to 50k ludzi rocznie). Oczywiście palacz spyta "Hej, gdzie moja wolność". A ja
Balonowy21 +46
#wybory Nie minęło nawet tydzień od wybór, a już Tomasz Siemoniak z Koalicji Obywatelskiej zapowiada koniec programu 300 tysięcznej armi. Oznacza to fale zwolnień, likwidację jednostek wojskowych jak za czasów 2007-2015, a pewnie także zerwania kontraktów zbrojeniowych. Oczywiście to również z pewnością powrót do koncepcji, żeby cała Polskę wschodnia oddac w ręce napastnika i bronić się dopiero na linii Wisły. Na pewno możemy się czuć bezpieczni, gratulacje wyboru Polacy..
Zapewne w najgorszym wypadku w ich głowie nastąpi system failure a w najlepszym - katharsis.
#4konserwy #bekazlewactwa #lewactwo #wolnyrynek #korwin #kapitalizm #logika #porady
Tam jest właśnie wzmianka co się dzieje z klasą średnią i dlaczego "lewactwo" takie jak Elon Musk jest za dochodem gwarantowanym. Przecież to takie lewackie, socjalizm w czystej postaci.
A jak ktoś jest programistą i sklepikarzem to jaką reprezentuje klasę?
@zielonek1000: Ech.
Zniesienie opodatkowania pracy. Jak coś się opodatkowuje, to tego czegoś jest coraz mniej, a bezrobocia nie chcemy. Przynajmniej ja nie chcę.
@crontab: Po co wchodzić w ad verecundiam już w pierwszym komentarzu? Kim jest ten sławny Elon Musk w tej dyskusji i co ma to do rzeczy? W ogóle mógłbyś być tak uprzejmym i dać jakąś puentę, zamiast takich futurystycznych pierdół?
@smyl: Odpowiem za OPa - każdy powinien odprowadzać identyczny procentowo podatek, ponieważ aparat państwowy jest jedynie koniecznością, a nie interesem wszystkich obywateli. Powinien być jak najmniej
@smyl: w końcu jeśli ktoś woli się uczyć i pracować aby do czegoś dojść to trzeba go nagrodzić wyższym podatkiem za to że mu się cokolwiek chce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://www.technologyreview.com/s/515926/how-technology-is-destroying-jobs/
Jakim cudem zdjąłem cie z czarnej listy? Już poprawiam swój błąd.
Dla twojej informacji, można pozostawić czasowo konsumpcję czyli VAT a i to w ograniczonym zakresie. Zamiast podnosić podatki trzeba przede wszystkim ciąć wydatki czyli uczynić państwo tańszym. Nie potrzeba tak drogiego pośrednika do wszystkiego co ludzie robią dla siebie nawzajem.
@johny-kalesonny: mówisz o PIT, o całym klinie składkowo-podatkowym, czy o całkowitym łącznym opodatkowaniu (PIT+składki+VAT+akcyza+pod.Belki+reszta)?
No nie bardzo. Najbardziej rozrośnięty aparat państwowy na świecie jest w państwach skandynawskich
@smyl: I kraje skandynawskie przyciągają i tworzą aktualnie sporo patologii w swoich granicach. Do tego stopnia,
@johny-kalesonny: to jest nieprawda, wyłącznie Norwegia. Total natural resources rents (% of GDP):
- Szwecja 1,0%
- Dania 1,3%
- Polska 1,4%
http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.TOTL.RT.ZS
Ze względu na imigrację, nie ze względu na gospodarkę. Dansk Folkeparti nie postuluje zmian systemowych, jedynie zmiany w kwestii otwartości na Polaków, Litwinów, Rumunów, Syryjczyków, Somalijczyków i in.
Podatek VAT jest
No i też jest wiele innych czynników, oprócz samego postępu technologicznego.
Dlatego pisałem o futyryzmie. Elon Musk jest futurystą-biznesmenem, stąd ma czasami dość dziwne pomysły. Głównie to co robi to burza w szklance wody. Warto czasami posłuchać sceptyków by wypracować trochę bardziej zimny pogląd. Na pewno czeka nas zmiana (od 1900 roku,
@crontab: bzdura, pracy nie brakuje i nie będzie brakowało, jest mnóstwo rzeczy do zrobienia, a ludziom się po prostu nie chce
Chodzi o to, by ludziom ułatwiać życie by jak najwięcej ludzi prosperowało, a nie je utrudniać. Mieszkając w społeczeństwach, gdzie są najmniejsze różnice w zamożności jest bezpieczne - i jest w naszym interesie. Sęk w tym, że to szalenie trudno uczynić
@johny-kalesonny: napisałeś, że chciałbyś, żeby całkowity podatek był liniowy - czyli suma wszystkich podatków, pośrednich i bezpośrednich. Spójrz na dane z UK - podatki bezpośrednie (dochodowy, składki) są progresywne, podatki pośrednie (VAT, akcyza) degresywne (ze względu na różnicę w wydatkach, o której napisałeś), więc dzięki temu łączne opodatkowanie jest niemal liniowe.