Wpis z mikrobloga

Dostałem właśnie paczkę zamówioną na #aliexpress (Zasilacz 12V 40A)
Na wszelki wypadek, jak zawsze nagrałem rozpakowywanie przesyłki. Zasilacz przyszedł uszkodzony, coś w środku stukało więc go rozkręciłem, oto co jest z nim nie tak:
- Wygięta obudowa
- Urwany największy kondensator
- Trzymający się na 2 drutach (z 6) dławik (chyba tak się zwie ten szajs)
- Na 2 śrubkach jest widoczna rdza
- W środku n------e kleju, generalnie widać, że ktoś tam grzebał

Chcę otworzyć spór i mam do was pytanie. Nie chcę tego odsyłać, więc na ali wybieram opcję "Refund only", z opisu wynika, że mogę ubiegać się o zwrot części kosztów ("The product is not as described and I would like a partial refund."). Jednak przy wpisywaniu kwoty mogę wpisać 100%, czy jest szansa, że przy takim stanie rzeczy jak opisałem dostanę full refund, bez odsyłania tego badziewia do chin? Jeśli nie to o jaki % zwrotu powinienem się ubiegać?
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nady93: ilosc czasu straconego na szukanie, refoundy, nagrywanie i inne bzdety pewnie by wyniosla mniej wiecej czas jaki trzeba by przepracowac na roznice w cenie:) a no i kupujac za 100zl drozszy, masz zasilacz, a nie j-----e sie o refound:)
  • Odpowiedz
@NoMoRe: Szukanie +/- 10 minut, nagrywanie 5. Zabawa w dispute nie była planowana, jeszcze nie jestem #programista15k, żeby 100zł nie robiło mi różnicy.

@nekju: Jeżeli sprzedawca nie zgodzi się na full refund, mamy się między sobą targować, czy aliexpress zadecyduje o zasadach zwrotu?
  • Odpowiedz
@nekju: Ok, dzięki za pomoc, spróbuję full refund.
Pierwsze co szukałem na allegro i nie znalazłem nic poniżej 120zł o mocy 450W+ :(. Chętnie bym wziął 2x taki 350W za ~100zł
  • Odpowiedz
Moj zasilacz do ledow kupiony u chinczykow na cebuli jd.com dziala juz rok i spisuje sie swietnie nie grzeje sie nic nie piszczy , w polszy bym przeplacil , ale niestety z aloexpress jest juz gorzej bo mozna trafic na samorobki garazowe
  • Odpowiedz
@testuje: Sufit, biurko i blat.
Trochę ponad 30m wyliczyłem, co daje 30m*14.4W, czyli trochę ponad 432W przy maksymalnym obciążeniu, a trzeba jeszcze doliczyć trochę zapasu.
  • Odpowiedz
@nekju: Myślałem o zasilaczach do komputera, niby mają dobry stosunek moc/cena, ale jest jeden problem.
Na przykładzie LOGIC 600ATX, 600W mocy z czego:

natężenie przy napięciu +3.3V 26 A

natężenie przy napięciu +5V 30 A

natężenie przy napięciu +12V1
  • Odpowiedz
@Nady93: No w sumie tak, a te paski to masz serio 14.4W/m? Jakieś mega mocne :) średnio maja 4,8W/m, zobacz lepiej ile realnie mocy pobierają. (Amperomierz, a potem U*I)
  • Odpowiedz