Wpis z mikrobloga

Mirki, czy Wasze koty też rzucają się na ręce ? Ten mój mały gamoń ma dopiero 6 miesięcy, ale wiecznie by wisiał mi na ręku i gryzł, przez co mam trochę widocznych śladów.
Robię mu wtedy to co nienawidzą koty, czyli dmucham w uszy, ale nadal to nie działa.
Co zrobić sierściuchowi żeby się ogarnął z tym?

#kot #pytanie #problemypierwszegoswiata
  • 9
@petrydz nie dawać rąk do zabawy. Jak gryzie ręce, to bierzesz wędkę albo sznurek i mu rzucasz - byle z dala od rąk. Jeśli nie mazz pod ręką, to przestaw kota w inne miejsce i odwróć się tyłem do niego. Proces długi, ale tak sobie poradziłam. Jeśli będziesz sie bawić z nim rękami i prowokować, to już zawsze będzie je gryzł.
@petrydz: cmokanie, "ksy", pryskanie wodą ze spryskiwacza za każdym razem jak będzie gryzł i atakował dłonie. Musisz go oduczyć że nie może atakować dłoni bo będzie potem wszystkich tak atakował.
@nicari: nie wiem skąd posiadasz taką wiedzę ale mój obecny kot nie przejawia żadnych objawów agresji a na cmokanie reaguje "ja tu tylko stoję i patrze nic nie robię" (nie pryskałem na niego wodą bo nie było takiej potrzeby).
Nauczył się czego nie może i tego nie robi. Kot to zwierze i tak samo jak pies nauczy się co może a czego nie przez takie właśnie rzeczy.
@nicari: Widzisz ja z własnego doświadczenia wiem coś zupełnie odmiennego, behawiorystów nie czytam bo i po co mam czytać jak wychować kota? Mam też czytać jak wychować swoje dziecko? Co mi wolno czego nie? A hodowca od którego kupowałem kota polecił mi dokładnie takie zabiegi gdyż jak sam to ujął "ten kot będzie próbował dominować" :) kot mnie kocha, nie boi się ludzi, nie drapie, nie gryzie no chodzący ideał ale
@eragonen po co czytać? Po to, by dowiedzieć się jak funkcjonuje kot i w jaki sposób radzić sobie z problemami. Proste. Jak kot zacznie Ci sikac poza kuwete, to tez będziesz go lał wodą i prychał na niego?
@nicari: Widzisz mój kot nigdy nie sika poza kuwetę dlatego że nie jest zestresowany i ma zawsze czysto :) Jeżeli Ty masz problemy z kotem od samego początku i musisz czytać porad behaviorystów jak sobie z tym poradzić to proponuje nie mieć dzieci bo to jest dopiero wyzwanie :). I nie porównuj sikania poza kuwetą do atakowania ręki człowieka bo to są dwie różne rzeczy.
@eragonen mój kot nie sika poza kuwete i nie ma żadnych problemów ze sobą, sle wolę być ubezpieczona w wiedzę na wypadek, gdyby zaczął. I to nie wiąże się tylko z problemami z zacbowaniem, ale i z chorobami.
eot.