Wpis z mikrobloga

Wygrzebałem wywiad Frondy z Holocherem z 2012 #. Może staroć, ale beka z Bawera ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Czy przyjąłbyś Żyda do ONR?

(...)

A osobę czarnoskórą?

To totalny abstrakt.

Ale taka sytuacja może mieć miejsce. Nie brakuje osób ciemnoskórych o ultraprawicowych poglądach…

Odpowiem przewrotnie. Przedwojenna definicja narodowa Polaka głosiła, że taka osoba musi się za takiego Polaka uważać, ale również większość Narodu musi go jako takiego uznawać. Myślę, że drugie kryterium nie byłoby spełnione. Poza tym, to bardzo abstrakcyjna sytuacja, która nie miałaby miejsca. Myślę, że ludzie z tego kręgu kulturowego nie pasują do polskiego ruchu narodowego…

Dlaczego?

Bo mają inny kolor skóry (śmiech). Nie jest to jakaś kwestia rasizmu czy ksenofobii. Po prostu członek narodu polskiego wygląda inaczej, myśli inaczej, pochodzi z innego kręgu kulturowego, mówiąc wprost. Chciałbym jednak podkreślić, że tysiąc razy bardziej szanuję czarnoskórego Afrykanina, który pielęgnuje swoją tożsamość, od białego Francuza, który jest lewakiem, anarchistą i narkomanem. Myślę, że to dobitnie określa mój stosunek do tej kwestii. Każdy ma swoje miejsce na ziemi, a budowanie drugiej wieży Babel nie jest naszym celem.

Ale nie przyjąłbyś takiego człowieka, tylko ze względu na jego kolor skóry…

Nie, nie tylko dlatego, są kwestię kulturowe, religijnie. Nawet nie potrafię tego rozważyć na chwilę obecną (to taki abstrakt) i dlatego mówię „nie”.

#neuropa #4konserwy #bekaznarodowcow #bekazprawakow
  • 7
@SM89: No i bardzo rozsądnie powiedział. Skoro to porządni nacjonaliści promujący tożsamość etniczną to oczywiste że członkowstwo jest tylko dla Polaków i innych Europejczyków. Nacjonaliści w Zimbabwe białych nie przyjmują w RPA też (no chyba że Zulusi to naród Europejski( ͡º ͜ʖ͡º)) Oczekiwanie cuckoldami jest nie na miejscu z drugiej strony gadki o kręgach kulturowych mogliby sobie darować bo to żałosne....
@SM89: Lol afryke dyskryminujesz postępacki cuckoldzie ( ͡º ͜ʖ͡º)? A nacjonalizm Han w Chinach może być czy za też nie odpowiada ? Ewentualnie w Japonii popytaj i wytłumacz im że nie jesteś gaijinem jak nie uznają cię za potomka samurajów. Możesz spytać też w Izraelu czy od mieszkania w ich kraju zmienisz się w Żyda ( ͡ ͜ʖ ͡). Nie wiem
Pobierz
źródło: comment_FH9eZI7tiK1PIIoz1tn8VHMhLr4irDev.jpg