Wpis z mikrobloga

Mam jakieś 5 tysięcy odłożone na leczenie zębów, powiedzcie mirki czy te kanałowe na żywca ze znieczuleniem to jakoś bardzo boli? Nie żebym się bał, ale nie lubię bólu a tez pracę mam taką, że ból mnie dyskwalifikuje.

I czy kanałowe leczenie 1 zęba może się zamknąć na jednej wizycie? Potem może boleć przez jakiś czas ten kanałoworobiony ząb?

#dentysta #stomatologia #zeby #lekarz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AdoIf: Profesjonalnie zrobione leczenie kanałowe nie boli wcale, bo teraz są bardzo skuteczne znieczulenia. Sam proces da się zamknąć podczas jednej wizyty, ale przeważnie jest rozłożony na dwie.

Okres zaraz po zabiegu może być niekomfortowy (rozpieranie), ale nie jest to ból nie do zniesienia.
  • Odpowiedz
@wda79: Zatrucie zęba chyba nie jest do końca konieczne? Wydaje mi się, że mój nerw jest martwy i nie trzeba go zatrówac poneiwaz ząb mnie nie boli.

@Maglev: @Stara: dobra to jak wszystkie załatwie w next week to dam znać jak było :)
  • Odpowiedz
@AdoIf: Jak nie boli to przy czyszczeniu kanałów też nie powinien. Ale jak otworzy kanały to i tak lekarstwo na jakiś tydzień musi zadać.
  • Odpowiedz
@AdoIf: Kanałowe leczenie nie boli, odchodzi się od wszelkiego zatruwania zęba, jeśli pójdziesz do dobrego gabinetu, który posiada mikroskop endodontyczny to powinno zamknąć się na jednej wizycie, ale nawet jeśli będzie na dwóch w odstępie kilku dni to nic złego się stać nie powinno. Ząb po leczeniu może pobolewc/bolec ale w kierunku wyciszania. Pamiętaj, że po kanałowym ważne jest zrobienie zdjęcia rtg, bez tego nie wychodź nawet z gabinetu!
  • Odpowiedz
@anamakota: wiem, robię dlatego w dość dobrym gabinecie... mają mikroskop, znieczulenie komputerowe a Pani lekarz jest przeciwnikiem dewitalizacji. W cenie 700zł (trzonowez) mam rtg i 3d. Młody zespół dobre opinie, mam nadzieje że będzie ok. W piątek ide.
  • Odpowiedz