Wpis z mikrobloga

Pora bardziej obiadowa niż śniadaniowa, ale jak się wstaje po 10...
Porządne śniadanie, a nie jakieś kanapeczki chodziło już jakiś czas za mną no i wyszło takie cudeńko:
Jajka sadzone z płynnym żółtkiem,
Dużooo bekonu z kiełbaską i cebulką
Troszkę mocarreli i papryki do przegryzienia :D
10minut roboty a człowiek zadowolony cały dzień :)

#gotujzwykopem #sniadanie #czujedobrzeczlowiek #bekon
nuj-ip - Pora bardziej obiadowa niż śniadaniowa, ale jak się wstaje po 10...
Porządn...

źródło: comment_3ELSDkbccMf3N0LFAq1ATgg5i1OTU0xO.jpg

Pobierz
  • 10
@citra: Bez sprzątania, bo w zmywarce wszytko ląduje. Co do czasu odpalam patelnie, kroję boczek wrzucam, kroję kiełbasę cebulę, po obróceniu boczku dorzucam co pokroiłem. Kroję paprykę, wszytko zgarniam na bok patelni wbijam jajka przykrywam 1-2minuty zdejmuję. Następnym razem odpalę stoper :) ale jestem dość pewny że nie trwa to dłużej.
@nuj-ip: polecam ci zrobić to troche innaczej i na maśle, może ci się to spodoba:

- usmażyć boczek,
- po usmażeniu zdjąć boczek, zostawiając tłuszcz wrzuć trochę masła,
- od razu wlej jajka, na jajka wrzuć cebulę i przypraw majerankiem,
- zmniejszyć gaz i przykryć patelnię do 3-4 minut, zależy jak chcesz żeby było scięte żółtko,
- po usmażeniu można doprawić jajka pieprzem i wrzucić rukolę, zostawić na 2 minuty do
@LubieRZca: cebula nie będzie zbyt twarda na tych jajkach, bo rozmawiamy o jajkach sadzonych?. Ciekawy jestem też majeranku :) narazie wydaje mi się to bardzo dziwne połączenie, ale podobnie było u mnie z siekaną natką pietruszki, a teraz to uwielbiam, daje takie fajne przełamanie smaku w połączeniu z płynnym żółtkiem
@ver20: z boczkiem jest ten problem że na ten idealny trafiłem dopiero po kilku latach. Osobiście kupuję w małym sklepie mięsnym, który wygląda jak by czas zatrzymał się 20lat temu, pierwszy raz wręcz mnie to odstraszało :D, ale zaryzykowałem i zdobyli mnie swoimi wyrobami. Wybór praktycznie minimalny kilka gatunków kiełbas i często niedostępne, ale coś świetnego.
Boczki które wcześniej kupowałem dziwnie się smażyły były czymś naszprycowane, ten obecny tylko się wytapia.