Wpis z mikrobloga

@sorhu lokalny kest taki jaki ustawilem dla tego repo. Globalny jest taki jaki ustawilem globalnie. Czyli imo wszystko sie tutaj zgadza a przy pushowaniu info permision to repo denied to (global user)
@tigitall nope. #!$%@? akcja. Wydaje mi sie ze to ma jakis zwiazek z domena firmowa w ktorej jestem bo w koncu dodalem tego uzytkownika po ktorym git sie probowal podlaczyc do repo push przeszedl a dane przy commicie byly moje firmowe sic. Usunelem tego uzytkownika z githuba a mail firmowy przypisalem do uzytkownika z ktorego ostatecznie chcialem skorzystac. Tera dziala
@TurboTapir: Uprawnienia do repo zależą od tego jakiego klucza użyjesz a nie to pod jakim mejlem robisz commity. W ustawieniach repo może być cokolwiek a często commituje się nie swój kod. Używaj ssh-agent.
@TurboTapir: Ale git ui to nie koniec świata. Git korzysta z kluczy ssh. Domyślnym kluczem jest id_rsa, następnie reszta kluczy które są dodane do ssh-agent i ustawionych w konfigach ssh. Dodaj do tego keszowanie autha przez gita. Jeśli chcesz wiedzieć z jakiego klucza korzysta git to zrób ssh -vvv git@gitlab.com. Trochę podstaw zawsze warto łyknąć.
@plushy: ciągle sie ucze a z gita korzystam sam dla siebie jako backup :D niestety nie mam z nim większego obycia. teraz jak chciałem zaproponowac zmiany w jednym repo to dostałem przez niewiedze w pysk :D Dzięki Mirku ( )