Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k poprawiam kod po (byłym już) pracowniku, znacznie bardziej doświadczonym ode mnie, ktoś przyjęty coby team pociągnąć w górę. Właśnie trafiłem na coś takiego:
if(funkcjaSprawdzaCzyZmiennaIstniejeIZwracaTrueOrFalse(zmienna)) { akcja }
Gość miał specjalną funkcję do sprawdzania, czy zmienna istnieje. Funkcja zwracała true/false. Nawet mi się śmiać nie chce... nie wiem ile jeszcze tego gunwa trzeba będzie poprawić.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@stash: nie ja go rekrutowałem. Wiesz, gość 10 lat doświadczenia, itp. Na początku wydawał się ogarnięty. wydawał się.
@zaqwsxdsa checkIfDataExists(data) {
return Boolean(data);
}
. I to nie jest nic skomplikowanego, zwykły JS, więc normalne if(zmienna){róbcośtam();} by starczyło ()
  • Odpowiedz
@iforgestuff: To tak nie działa, że ktoś ma ileś lat w zawodzie. Niektórzy się hibernują w firmach i się okazuje, że jest słabszy niż obrotny po roku albo dwóch.
  • Odpowiedz
@iforgestuff: aż mi się przypomniało, jak dostałem do poprawy kod po takiej osobie. Patrzę, a tam lecą zmienne od a1, do a99, chłop nie wiedział że istnieją tablice...
  • Odpowiedz
@sqars: Mam milion opcji sprawdzenia czy coś w niej siedzi, czy nie, ale wszystko mogę robić wewnątrz ifa, np. if(zmienna.length>0) czy if(zmienna[0]) czy cokolwiek innego, nie widzę najmniejszego sensu robienia tam funkcji... to kawałek prostego angularowego komponentu był, albo mi coś przyszło z api albo mi nie przyszło... komponent miał 60 linii kodu i nie działał, wywaliłem prawie 40, zmieniłem dosłownie 3 linijki, wszystko śmiga.. W innym miejscu wypieprzyłem blisko
  • Odpowiedz