Aktywne Wpisy
wykop +61
Wykopowicze (ツ)
1. Jak mogliście już zauważyć, na górnej belce serwisu pojawiło się - dobrze Wam znane - czerwone serduszko WOŚP! Wykop, jak co roku, wspiera @fundacjawosp W tym roku również zachęcamy Was do wpłat na rzecz Fundacji. W komentarzach do wpłat możecie oczywiście pozdrawiać Michała (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Link: https://eskarbonka.wosp.org.pl/wykop (ʘ‿ʘ)
2. Obie nasze aplikacje (Android/iOS) doczekały się kolejnych aktualizacji.
1. Jak mogliście już zauważyć, na górnej belce serwisu pojawiło się - dobrze Wam znane - czerwone serduszko WOŚP! Wykop, jak co roku, wspiera @fundacjawosp W tym roku również zachęcamy Was do wpłat na rzecz Fundacji. W komentarzach do wpłat możecie oczywiście pozdrawiać Michała (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Link: https://eskarbonka.wosp.org.pl/wykop (ʘ‿ʘ)
2. Obie nasze aplikacje (Android/iOS) doczekały się kolejnych aktualizacji.
ish_waw +851
#piwowarstwo
23-24 w pokoju to 24-26 w fermentorze, glukoza odfermentowuje do 0 a ekstrakty Coopersa też mocno
odfermentowują. Może gdybyś zamiast glukozy dał puchę ekstraktu, tylko po co? Nie lepiej zacierać.
To proste jak drut
Jak już musisz to sam kup ekstrakty, chmiel i drożdże i pilnuj temperatur, z reguły w dolnym zakresie jest lepiej
Ale wracając do Ciebie - problemu mogła dołożyć wysoka temperatura. Fermentuj w niższej (ok. 20). No i rozważ odejście od brewkitów na rzecz ekstraktów słodowych i chmieli, to niewiele trudniejsze, a dużo lepsze rozwiązanie.
1) 7 dni fermentacji - #!$%@?! wyrzucić, spalić, zniszczyć te wszystkie instrukcje. Przy kolejnym -
jak nie chmielisz na zimno to zostaw na te 2-3tygodnie zamknij pokrywę i nie zaglądaj, nie mierz i w ogóle nic nie rób - serio.
2) Po czym stwierdziłeś że fermentacja się skończyła? bulkanie czy mierzyłeś blg?
3) Kwas może wskazywać infekcje bakteryjną - jak wyglądała powierzchnia piwa podczas rozlewu? W bulbulatorze była woda? piwo
Do tego mozesz sprawdzic twardosc wody, do ciemnych, angielskich ale dobra jest woda twarda (mocniej zasadowa), bo nautralizuje kwasnosc palonego ziarna.