Wpis z mikrobloga

Ultragłębokie pole Hubble'a. Obraz Wszechświata sprzed 13 miliardów lat na którym widać 10 000 galaktyk. Wiem, że było miliard razy ale zawsze jak widzę to zdjęcie to uświadamiam sobie, że my nawet pyłkiem kurzu we wszechświecie nie jesteśmy. Co bardziej przygnębiające to to, że nigdy żadnego z tych światów nie odwiedzimy ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Polecam otwierać w nowej karcie i sobie przybliżać

#kosmicznapropaganda #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu
O.....Y - Ultragłębokie pole Hubble'a. Obraz Wszechświata sprzed 13 miliardów lat na ...

źródło: comment_jTsrIAxdS26cIb6mRQirNkqqp7WeIik6.jpg

Pobierz
  • 74
  • Odpowiedz
Czy Was też to zastanawiało, że galaktyka może mieć jakieś np. 100 000 lat świetlnych średnicy, więc tak naprawdę robiąc zdjęcie takiej galaktyce również nie widzimy jej rzeczywistego obrazu? Chodzi o to, że światło z jednego jej krańca dociera do nas dłużej niż z drugiego, przez co obraz jest zniekształcony (dystorcja, tak to sie nazywa?).

Ciekawi mnie, jak taka galaktyka wygląda w rzeczywistości, bo może jej ramiona wcale nie są tak mocno
  • Odpowiedz
@Maglev: jeśli nakładamy czas na obraz to dlaczego galaktyki, czy gwiazdy nie mają smug?
serio pytam z ciekawości, mam wielki szacunek do tego obrazu i ludzi, dzięki którym ono powstało
  • Odpowiedz
@gedzior84: faktycznie, może powstaje efekt jak na zdjęciach śmigieł samolotów?
@carbyne: zdjęcie nie było ciągle naświetlane tylko co jakiś czas krótsze ekspozycje o ile dobrze rozumiem :)
  • Odpowiedz
@OCISLY: I czym są te wszystkie ludzkie problemy, konflikty wobec takiego ogromu, absolutnie niczym. Ja, kiedy patrzę na to, nie czuję się ani trochę mały, czuję się wielki, gdyż wiem ze nie jesteśmy tylko częścią tego wszystkiego, my jesteśmy tym wszystkim :)
  • Odpowiedz
@Maglev: teoria wielkiego wybuchu jest coraz częściej i śmielej podważana przez naukowców. Osobiście nie wierzę że cały wszechświat powstał z niczego i z jednego wybuchu , jak nic mogło wybuchnąć ...
  • Odpowiedz