Aktywne Wpisy
Cinoski +313
Po 7 godzinach czekania na sorze przyjęli do szpitala mamę różowej po zawale ze znaczną niepełnosprawnością.
Przestaje mnie dziwić popularność znachorów.
Przestaje mnie dziwić popularność znachorów.
TeselACC +459
Dopiero dzisiaj dowiedziałem się że #pdk nie znaczy padaka tylko pozdro dla kumatych. Używałem tego źle przez lata. Wychodzi na to że ewidentnie nie jestem kumaty. Ale za to wiele wiadomości nagle nabralo sensu
#pdk #wstydliwewyznania #lepiejpoznonizwcale
#pdk #wstydliwewyznania #lepiejpoznonizwcale
Dostałam w pracy do wypełnienia oświadczenie o dochodach na osobę w gospodarstwie domowym z ostatnich trzech miesięcy. Sprawa wygląda tak że ponad pół roku temu wyprowadziłam się z domu całkowicie, przyjeżdżam raz w miesiącu na obiad o ile znajdę czas, ale zameldowana wciąż jestem. Mieszkam jakieś 80 km od domu z chłopakiem.
No i zdania są podzielone, moja mama i tata upierają się, że muszę wpisać rodziców i młodszego brata, z którymi jestem zameldowana, starszy brat i siostra mówi że siebie i chłopaka. Ludzie z pracy tak samo podzieleni, a jeszcze niektórzy mówią że mam wpisać tylko siebie.
Jak wypełniałam takie oświadczenie na studiach to wpisałam rodziców i rodzeństwo no ale wtedy z nimi mieszkałam przez trzy dni w tygodniu więc wpisałam wszystkich. No i kwestia jest jeszcze taka że przez jakiś czas pracowałam bez umowy więc niby dochód był 0, ale nie wymagają umów więc mogę wpisać chyba to co dostawałam?
Podpowie mi ktoś kogo mam brać pod uwagę?
#pytanie #finanse (?)
zapytać możesz zawsze księgowej
i pamiętaj, że chłopak nie jest członkiem rodziny w gospodarstwie domowym.
no i jak wypada Tobie lepiej, gdzie wskażesz niższy dochód na członka rodziny? tam masz większy profit
Po co oświadczenie o dochodach w pracy? Pracodawcy to przecież do niczego nie potrzebne.
Jedyne chyba sensowne zastosowanie to zróżnicowanie stawki "wczasów pod gruszą" w zależności od dochodu na osobę, ale to u mnie było dobrowolne (bez deklaracji dostawało się około 300zł mniej niż z deklaracją i dochodem poniżej 700zł na osobę).
Zastanów się po co to oświadczenie, a potem zdecyduj, czy chcesz się dzielić ta informacja z pracodawcą, czy
@Limonene: pisz aktualne gospodarstwo, czyli to gdzie mieszkasz z chłopakiem
ja bym pisał o tym gdzie lepiej wyjdę, wykażę mniejszy przychód - chyba, że różnica żadna... Bo są widełki przecież do której grupy się zaliczasz
@mawojciech: oświadczenie jest potrzebne do funduszu socjalnego np.
Cała rzecz była w tym by ludzie razem mieszkający mogli się razem rozliczać, stanowić rodzinę w świetle prawa. Mimo, że nie mają ślubu cywilnego bądź kościelnego.
Obecnie jesteście tylko współwynajmującymi (chyba, że tylko jedno z was ma umowę na wynajem) i każde z was osobno się rozlicza i prowadzi osobne
Jak mieszkacie razem od roku, i wspólnie utrzymujecie mieszkanie, razem śpicie i gotujecie, to prowadzicie gospodarstwo. Jeśli wasze dochody znacznie się różnią, a on każe Ci się do wszystkiego dokładać proporcjonalnie (tak jakbyście mieli rozdzielność majątkową) to nie prowadzicie wspólnego gospodarstwa.
Sprawdź kryteria (pewnie dochód na osobę) i kombinuj, czy opłaca się naciągać dopisując babcie i młodsze rodzeństwo, czy może lepiej tylko siebie. Czasem kilkadziesiąt złotych w bonach nie jest
Można powiedzieć w takim razie, że to wszystko jest to samo. Ale w kodeksie cywilnym nie macie żadnych praw, tak samo jak nie łączy nic ciebie i mnie.
A mogę przecież wpisać ten sam adres zamieszkania, co nie?
na same wakacje dofinansowanie albo 200 albo 500,
5 biletów do kina za 1pln albo 12 biletów za 1pln
będziesz miała dom+kredyt+dzieci+2 samochody+2psy i ochotę na piwo co wieczór to docenisz różnicę tych "20 złotych" ;)
takim teraz rakiem poleciało ;P