No witam, Pytanie do doświadczonych osób, które zechcą się podzielić wiedzą i opinią w pewnym temacie. Uczyłem się jakieś 3-4 miesiące PHP, stanąłem na programowaniu obiektowym i na frameworkach. Dla mnie to był ogrom wiedzy z którym sobie zupełnie nie poradziłem + nie miałem uporządkowanej wiedzy z wcześniejszych zagadnień. Dzisiaj trafiłem na stronę http://sdacademy.pl/ i zacząłem się zastanawiać. Czy warto wydać te 7k i zdobyć pracę w zawodzie? Co sądzicie o tego typu kursach? Wiem, że większość z Was to zdolne samouki, ale liczę na wasze rady i pomoc. #programowanie #pytanie #php
@JollyGiant @TwigTechnology Dobra Panowie, sensowne odpowiedzi, ale pozwólcie że zapytam. Nie jestem żadnym studentem, powiedzmy że jeszcze z pół roku popracuję nad moją wiedzą i ją trochę uporządkuje. To nadal nie będzie ogromny poziom, będę czuł sie szalenie niepewnie zwłaszcza jak widzę, że czegokolwiek się nie nauczę to za chwilę czytam, że to nieaktualne. Junior Developer to coś dla kompletnego świeżaka? Biorą takich pierwszych lepszych czy już jakieś portfolio trzeba mieć zbudowane?
@Teoriawojny: ogarnij jakieś podstawowe tutoriale w tydzień/dwa i uderzaj gdzie popadnie, nie ma co siedzieć i się martwić. W 4 cię zleją, w 5 przyjmą do jakiegoś rzeźbienia w gównie (wp, albo coś), ale będziesz rozumiał coraz więcej i zdobędziesz praktyczne doświadczenie. Jak poczujesz, że się przestajesz rozwijać to ewakuacja gdzieś indziej.
@Teoriawojny: jezeli nie radzisz sobie z MVC i frameworkami, mam protipa. Poucz sie Codeignitera. Ten framework jest uber banalny, ma dobra dokumentacje i pelno dobrych poradnikow, ale uwaga, nie bedziesz raczej z niego korzystac. Pozniej laravel/symfony/zend i elo.
@Teoriawojny: Nie warto marnować czasu na naukę programowania. Mówię ci to po ponad 8 latach pracy w tej branży. Zarobki są marne i nieadekwatne do wiedzy jaką musisz posiadać. Pisze to całkiem poważnie. Szkoda czasu.
@Melcma Wziąłem się za laravela swego czasu, wykupiłem abonament na ich stronie, ale nawet nie wiedziałem od której strony to ugryźć, muszę spróbować jeszcze raz, ale najpierw dobrze ogarnąć programowanie obiektowe. @kowski1988: Więcej hajsu dla mnie będzie. ( ͡°͜ʖ͡°)ノ⌐■-■
@Teoriawojny: Jakiego hajsu ? Zarobki są gówniane. Ponad rok już siedzę w Londynie a wcześniej 4 lata w Berlinie. 95% ofert to 40-60k brutto rocznie i to jak posiadasz już kilka lat doświadczenia, wszystko idzie na podatki i koszty życia. Możesz się dorobić jedynie skoliozy i niedokrwienia penisa od siedzenia po 10h dziennie przed komputerem.
@hoRacy: Zupełnie odrealnione są przeliczenia na złotówki ale proszę bardzo. Jeśli masz już kilka lat doświadczenia to w Londynie dostaniesz 50k GBP brutto czyli 3k netto co miesiąc czyli po obecnym kursie 14500 PLN. Aha zapomniałem napisać tylko że jeśli chcesz wynająć malutkie mieszkanie jednopokojowe i doliczysz koszty życia to wychodzi ponad 10000 PLN. Pomyśl co się dzieje jak stracisz pracę i nie masz wypłaty przez jeden miesiąc a rachunki trzeba
@kowski1988: Zgodnie z tym co mówisz wychodzi na to, że nawet przeliczając na złotówki - w Polsce po odjęciu kosztów życia i realnej średniej koderskiej pensji ma się znacznie więcej złotówek niż złotówek w UK po odjęciu kosztów życia. Jest dobrze w takim razie, nie ruszam się nigdzie z piwnicy w PL
Pytanie do doświadczonych osób, które zechcą się podzielić wiedzą i opinią w pewnym temacie.
Uczyłem się jakieś 3-4 miesiące PHP, stanąłem na programowaniu obiektowym i na frameworkach.
Dla mnie to był ogrom wiedzy z którym sobie zupełnie nie poradziłem + nie miałem uporządkowanej wiedzy z wcześniejszych zagadnień.
Dzisiaj trafiłem na stronę http://sdacademy.pl/ i zacząłem się zastanawiać.
Czy warto wydać te 7k i zdobyć pracę w zawodzie?
Co sądzicie o tego typu kursach?
Wiem, że większość z Was to zdolne samouki, ale liczę na wasze rady i pomoc.
#programowanie #pytanie #php
Dobra Panowie, sensowne odpowiedzi, ale pozwólcie że zapytam.
Nie jestem żadnym studentem, powiedzmy że jeszcze z pół roku popracuję nad moją wiedzą i ją trochę uporządkuje.
To nadal nie będzie ogromny poziom, będę czuł sie szalenie niepewnie zwłaszcza jak widzę, że czegokolwiek się nie nauczę to za chwilę czytam, że to nieaktualne.
Junior Developer to coś dla kompletnego świeżaka?
Biorą takich pierwszych lepszych czy już jakieś portfolio trzeba mieć zbudowane?
Inni też się powoli wycofują:
http://www.wykop.pl/wpis/20225621/witam-od-paru-lat-ucze-sie-programowac-bardziej-w-/
Wziąłem się za laravela swego czasu, wykupiłem abonament na ich stronie, ale nawet nie wiedziałem od której strony to ugryźć, muszę spróbować jeszcze raz, ale najpierw dobrze ogarnąć programowanie obiektowe.
@kowski1988:
Więcej hajsu dla mnie będzie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■
@Teoriawojny: i to był twój błąd, lepiej symfony