Wpis z mikrobloga

#jpk #dotnet #csharp

Witam, zacząłem staż w pewnej firmie i dostałem takie zadanie na którym utknąłem tak, że wszelka pomoc potrzebna ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mam ogarnąć temat JPK chodzi tylko o JPK VAT jak generować te gotowe pliki xml z danych ? w C# .net. Nie mogę znaleźć żadnego info o generowaniu takich plików tylko już co tam dalej się dzieje jak już mamy xml(przy czym bardzo dużo pomógł mi @lento01 za co mu jeszcze raz bardzo dziękuję) no ale swojego głównego zadania nie mogę ogarnąć ( ͡° ʖ̯ ͡°) Od razu dodam że jestem bardzo początkujący prosto po uczelni tak, że każde info mi się przyda więc jak ktoś coś to bardzo proszę ()
  • 9
dzięki za odpowiedzi, trochę o tym jpk czytałem i widziałem apkę do wysyłania tak że to na razie z głowy natomiast to generowanie to już nie ogarniam. Ogólnie to ma to wyglądać tak, że ma powstać wtyczka MEF która będzie odpowiadać na razie za generowanie, poźniej doda się wysyłkę czy coś. Mam takie pytanie bo tam na stronach ministerstwa udostępniają schemat tego vat w formacie xsd czy mogę to jakoś wykorzystać do
@ZapomnialWieprzJakProsiakiemByl: Narazie mam sam ogarnąć temat tego JPK przygotować sobie jakiś schemat klas jak to tam widzę, docelowo ma powstać wtyczka MEF, która będzie odpowiadać właśnie za generowanie plików JPK a poźniej jeszcze wysyłka i pobieranie tych potwierdzeń z urzędu UPO no ale nie wybiegajmy tak daleko. Czego nie ogarniam? w zasadzie to lepsze pytanie co ogarniam bo mniej pisania ;p. Jedyne co w .net robiłem to asp.net web application z
@bartez1 Robisz zapytanie do bazy danych przez sql lub linq z parametrami dataOd dataDo potem ładujesz to do modelu jakiegoś i serializujesz wg schematu podanego przez ministerstwo.