Mireczki i Mirabelki, jest sprawa. Jestem #kierowca #minicab w #londyn. Miałem nieprzyjemną sytuację pod domem. Jakiś Rumun, czy inny Bułgar wjechał w moje auto. Na zdjęciu wygląda jakbym to ja wymusił pierwszeństwo, bo auto jest w momencie skrętu, a miałem czysto z obu stron. Gościu z---------ł po osiedlowej drodze, że nie było go widać i nagle pojawił się z lewej strony, która była wolna. Jak go zobaczyłem, to się zatrzymałem i nic więcej nie zrobiłem, jakąś blokadę psychiczną miałem przed tym co się stanie. Frajer nawet nie spróbował mocno hamować, tylko uderzył we mnie. Na moje nieszczęście kamera z mojego auta nic nie nagrała tego dnia, więc nie mam dowodu, że koleś jechał za szybko. W tej chwili jest moje słowo, przeciwko jemu. Mój szef nie ma jaj, żeby podjąć konkretne kroki i chce z mojego depozytu za auto wziąć kasę za naprawę obu aut, a mi się nie uśmiecha płacić za bmw jakiegoś rumuńskiego sebixa. Auta nie są mocno uszkodzone, ale prawie 900 funtów kosztów. Podobno w #uk w takiej sytuacji, gdy nie można ustalić winnego każdy płaci za swoją szkodę. Czy ktoś mi podpowie jak najlepiej wyjść z tej nieprzyjemnej sytuacji ?
@piwniczak dzięki za link. Poczytałem i powiedziałem w biurze o tym, ale oni nadal swoje... muszę przyznać, że na prawdę debile ( ͡°ʖ̯͡°)
Dzisiaj jeszcze przysłali mi odpowiedź od ubezpieczalnii: " have had a good look through the document and the drivers statement, images etcetera. Whilst I have every sympathy with your driver, I do feel that on the balance of probabilities he would be
@piwniczak Jasne. Myślisz, że warto teraz iść z tym na policję, żeby oni zdobyli nagranie z publicznej kamery ? No i w ogóle zapytać ich, jak oni widzą tą sytuacje. Nie będzie nagranie wypadku, ale na pewno będzie widać tego typa.
@Raswid: myśle ze nagranie tak czy siak musza ci udostępnić w tej szkole jak poprosisz. Generalnie jak jest cctv w miejscu publicznym to operator ma obowiązek udostępnić ci fragmenty na których ty jesteś bez pytania o powód. Nie wiem jak to w praktyce sie ma do samochodów bo ciebie konkretnie pewnie na nagraniu nie widać, ale nie sadze żeby robili problemy, powiesz ze byłeś ofiara w stłuczce i powinni dać
@piwniczak że szkoły dostanę bez problemu. Jak zadzwoniłem pod numer z kamery publicznej, powiedzieli mi, że nie udostępniają osobom prywatnym nagrań. Musi być prowadzona sprawa przez policję i tylko im udostępnią. Na nagraniu nie będzie wypadku, tylko potwierdzenie, że Rumun już wcześniej przez dłuższy czas za szybko śmigam po tej drodze. Chce przekonać szefa, że nie powinienem płacić 100% kosztów, bo to on niebezpiecznie jeździł.
@piwniczak jeśli dobrze rozumiem, to udostępnią nagranie tylko i wyłącznie gdy ja na nim będę. Problem w tym, że ja chcę nagranie na którym widać Rumuna, mnie tam nigdzie nie ma.
Na moje nieszczęście kamera z mojego auta nic nie nagrała tego dnia, więc nie mam dowodu, że koleś jechał za szybko.
W tej chwili jest moje słowo, przeciwko jemu. Mój szef nie ma jaj, żeby podjąć konkretne kroki i chce z mojego depozytu za auto wziąć kasę za naprawę obu aut, a mi się nie uśmiecha płacić za bmw jakiegoś rumuńskiego sebixa. Auta nie są mocno uszkodzone, ale prawie 900 funtów kosztów.
Podobno w #uk w takiej sytuacji, gdy nie można ustalić winnego każdy płaci za swoją szkodę.
Czy ktoś mi podpowie jak najlepiej wyjść z tej nieprzyjemnej sytuacji ?
#pytanie #zalesie
źródło: comment_62yazdKxavpX3KIWCgIbNRKRP5mJ0pe6.jpg
PobierzDzisiaj jeszcze przysłali mi odpowiedź od ubezpieczalnii:
" have had a good look through the document and the drivers statement, images etcetera.
Whilst I have every sympathy with your driver, I do feel that on the balance of probabilities he would be
Myślisz, że warto teraz iść z tym na policję, żeby oni zdobyli nagranie z publicznej kamery ? No i w ogóle zapytać ich, jak oni widzą tą sytuacje. Nie będzie nagranie wypadku, ale na pewno będzie widać tego typa.
Na nagraniu nie będzie wypadku, tylko potwierdzenie, że Rumun już wcześniej przez dłuższy czas za szybko śmigam po tej drodze. Chce przekonać szefa, że nie powinienem płacić 100% kosztów, bo to on niebezpiecznie jeździł.
Czyli generalnie do policji musisz sie udac tylko wtedy kiedy juz prowadza jakies dochodzenie w sprawie przestepstwa i z tego powodu juz zarekwirowali material.