Wpis z mikrobloga

Mireczki z racji siedzącego trybu życia programisty coraz bardziej boli mnie ODCINEK PIERSIOWY [koło łopatek etc.]

Czasem już naprawdę mnie szlag trafia z bólu, a nawet nie wiem jak rozruszać ten odcinek kręgosłupa. Napewno macie jakieś ulubione ćwiczenia/poradniki/filmiki, czy mógłby ktoś się podzielić bo naprawdę mnie szlak trafi od tego "braku ruchu" w tamtym odcinku?
Proszę pomóżcie :(

#pytanie #informatyka #programista15k #wlasnafirma #firma #zdrowie
  • 12
@Verybad: Mi wystarcza raz na godzinę poprzekręcać się na krześle (dociągając się z drugiej strony rękoma).
A tak ogólnie to polecam siłownię.
Mają tako dziwno maszyna, co to wchodzisz tam i rozprostowujesz się (tzn po prostu dźwigasz żelastwo plecami). Po 2 wizytach na siłowni bóle całkowicie minęły (a miałem ochotę z bólu wsadzić sobie plecy w dupę po łokieć). Ogólnie polecam te ćwiczenia bo o wiele łatwiej chodzi się wyprostowanym.
@Verybad: @Wyrewolwerowanyrewolwer: Wiadomo, sport to zdrowie się mówi, i najzwyczajniej ruch może pomóc, ale jeżeli coś Ci tam jest a zaczniesz szaleć z żelastwem dużym i nietechnicznie jeszcze to może się pogorszyć. Jak się będzie pogarszać po normalnych sposobach to dam Ci protipa - olej służbę zdrowia i idź do ogarniętego fizjoterapeuty. On Ci pomoże jak coś będzie źle, rozluźni, pokaże ćwiczenia itp. Bo w służbie zdrowia Ci powiedzą, żebyś
@Bulkas: Nie jestem aż tak sztywny, dodatkowo każdy ruch w odcinku piersiowym [jakieś fajne przyjemne ćwiczenia] sprawiają że już tak nie "ciśnie mnie" w kręgu :)
Co do basenu - dzięki za przypomnienie o takiej prostej rzeczy, zawsze pomagał w lekkim stopniu.

@Oskarbb: @Bulkas: Jak nadal będzie mnie tak cisnąć w tym odcinku po chodzeniu na basen 1 lub 2 razy w tygodniu, to znajdę jakiegoś dobrego, obiecuję.