Wpis z mikrobloga

#praca #bezrobocie #programowanie

Z góry sorry jeśli źle otagowałem ale nie miałem innego pomysłu ( ͡º ͜ʖ͡º)

Wróciłem ostatnio z zagranico i byłem sie zarejestrować w urzędzie pracy, gdzie dowiedziałem się m.in że jest możliwość aby urząd pokrył kurs do 4 tys złotych, który sobie wybiorę, jeśli oczywiście zaakceptują podanie i uznają że podnosi on moje kwalifikacje zawodowe.

Jako, że uczę się zupełnie od zera programowania (wcześniej tylko liznąłem htmla i cssa), to czy ktoś mogłby mi polecić jakiś sensowny kurs? Póki co skupiam się na JavaScript bo uważam że to najrozsądniejszy wybór. Póki co robię kursy na udemy, czytam JavaScript i Jquery od Ducketta + mam też PHP, MySQL i JavaScript od O'Reilly.

I jak już tak pytam, to czy realne jest znaleźć pracę jako dajmy na to junior po miesiącu-dwóch nauki? Centrum Śląska
  • 21
  • Odpowiedz
@michalovx: Mówisz o programowaniu w jednym zdaniu i potem, że liznąłeś HTMLa i CSSa.
Rozwiń proszę skrót od HTML, pomogę z CSS - Kaskadowe arkusze stylów. To nawet nie jest język programistyczny synu.
  • Odpowiedz
@michalovx: Jak mam być szczery to nie słyszałem o żadnym dobrym kursie, zapisz się na jakieś podstawy czego tam chcesz i ogarniaj też sam w domu, jakoś to pójdzie do przodu : ) Nie przejmuj się wykopkami, programista to najbardziej przeceniany zawód - byle debil do 10k dojdzie
  • Odpowiedz
@michalovx: Po jednym kursie nie będziesz programistą, tylko klepaczem kodu. A klepaczy kodu jest pełno w indiach, a im mozna placić 2 dolary za godzinę i są zadowoleni, a ty pewnie poniżej 10 zł nie zejdziesz. Znajomość języka programowania nie uczyni cię programistą, tak jak znajomość polskiego nie czyni cie poetą.
  • Odpowiedz
Całą czarną robotę odwala Backend, a Frontend tylko dodaje wodotrysków, dlatego myślę, że lepiej zacząć od Backendu.

@mirkometr: Chyba przespałeś ostatnie kilka lat w front-dev ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz