Wpis z mikrobloga

Za każdym razem gdy czytam informacje że Japonia do zbombardowania Nagasaki nie chciała się poddać, i że druga bomba byłą ich winą, to mi się łapy w pięści zwijają.

Japonia chciała poddać się poddać przed pierwszą bombą. Mieli tylko 4 warunki: zachować cesarza, nie dla okupacji głównych japońskich wysp, pokojowe rozwiązanie armii japońskiej, sądzenie zbrodniarzy wojennych w Japonii. Ciężkie warunki do spełnienia? Jebnijmy im dwie atomówki, zabijmy kilkaset tysięcy ludzi na raz. Mają się poddać bezwarunkowo. W końcu zaatakowali Pearl Harbor i poza tym, wygrany pisze historię. Wystarczy wmawiać ludziom że to wina Japonii. Bo śmieli próbować wynegocjować zakończenie które pozwalało by im zachować honor. Takie zachowanie wymaga dwóch bomb atomowych, czyż nie?

#ww2
  • 50
  • Odpowiedz
@peperepe: czy gdy ktoś zaatakuje cie w barze, wygrasz bójkę i ta osoba leży z rozwaloną twarzą i chce się poddać, to wbijasz tej osobie jeszcze nóż w serce i srasz na twarz?

@diabeu255: wiem, i wiem ze w sumie nie do końca było to autoryzowane przez prezydenta usa. ale, wciaz, wa mać, jak to obrzydliwie widać ze wygrany pisze historie.
  • Odpowiedz
@Hera_Koka_Hasz_LSD: no elo. zabiliśmy miliony ludzi (w sumie większość chińczyków, bo to nie ludzie. Dlatego postaraliśmy się by cierpieli). Ale nie miejcie za złe. Poddajemy się, tylko nas nie sądźcie. I nie okupujcie. Damy wam cukierki.
  • Odpowiedz
@Hera_Koka_Hasz_LSD: Ja się tam USA nie dziwię. To Japońce ich zaatakowały, to Japońce mordowały milionami z sadystyczną przyjemnością. To nie były wymysły. Zabiły tysiące hamerykańców, to się dziwisz że nie pozwolili im z tego wyjść z "honorem"? Jak już wróg im puka do drzwi to oni mówią, że pobite gary i już się nie bawimy? Pełna kapitulacja to był bardzo dobry cel dla przemyślanej polityki.
To tak jakby Hitler powiedział,
  • Odpowiedz
@Hera_Koka_Hasz_LSD: Na tym polega okrucieństwo demokracji. Demokratyczna armia czuje że ma społeczne poparcie przez co staje się bardziej okrutna gdyż może ,,uzasadnić" swoje akcje bo naród się tego domaga.
  • Odpowiedz
staje się bardziej okrutna gdyż może ,,uzasadnić" swoje akcje bo naród się tego domaga

@Gensek: ale brednie
tak samo można powiedzieć że:
Fuhrer się domaga tego dla dobra narodu niemieckiego
Robimy to w imię rewolucji i dobra proletariatu
  • Odpowiedz
@diabeu255: Polecam czytać literaturę, bombardowanie Drezna jest jednym z najgłośniejszych aspektów alianckiego oblężenia Niemiec, nauczanym i opisywanym nie tylko w Europie ale i na świecie. Niefortunny przykład.
  • Odpowiedz
@gwynebleid: No tak, ich armia zamordowała masę ludzi, więc zabijmy im setki tysięcy cywilów którzy nie mieli na to wpływu i pewnie nawet do końca wojny o tym nie wiedzieli.
Jakoś jak Niemcy przegrały to się obyło bez kontr-holokaustu na niemieckich cywilach w Europie.
  • Odpowiedz