Wpis z mikrobloga

#appledevelopercenter #apple #ios #iosdev

Co jest potrzebne do sprzedawania aplikacji na AppStore na IPhone - Hardware i Software. Plan minimum (ale bez pożyczania sprzętu :) ).

Zakładam, że:
1. Jakaś maszyna z X OS em. Jaka? Aplikacje będą tworzone w Unity3d na Windows. Zakładam, że Maca potrzebuję, aby to skompilować na i wrzucić do AppStore. Mac Mini podoła? Czy lepiej kupić używanego laptopa?
2. Jakiś IPhone do testowania (jak już będę miał to będę używał na co dzień) - 6s Plus będzie dobrze?
3. Apple Developer Program - 99$ na rok.
4. Musze kupować jakiś soft (poza Unity3d oczywiście)? Czy Dev Program zapewnia wszystko co niezbędne?

Nie mam doświadczania i obycia z system Apple. Czy jest coś co przeoczyłem?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jakaś maszyna z X OS em. Jaka?

@dasiekTB: wszystko jedno w zasadzie, byle był najnowszy os x ;)

Aplikacje będą tworzone w Unity3d na
  • Odpowiedz
@epi: "a dlaczego nie pod os x" chodzi o koszty. Maszynę pod Windowsa mam mocną i zakładam, że to ona wszystko pociągnie, cały proces tworzenia. Mac Mini nie będzie za słaby do używania Unity3d czy generalnie programowania?
Uwaga o kilku testowych urządzenia jak najbardziej słuszna ale od czegoś musze zacząć :)
  • Odpowiedz
@dasiekTB: jeżeli nie chcesz robić wymagających gier to wystarczy iPhone 6s + do tego jakiś iPad. Wszystkie iPhone od 5 w górę maja 9:16 screen ratio, a wszystkie iPady 3:4.
  • Odpowiedz
@dasiekTB: wystarczy słaby sprzęt ze wsparciem najnowszego systemu. Będziesz kompilować 30+ minut ale to bedzie potrzebne tylko na koniec prac. Na codzień możesz korzystać z Unity could build. Ja mimo ze pracuje na codzień na mocnym iMacu to i rak wole Unity cloud build
  • Odpowiedz
@dasiekTB: No i Cloud build możesz puścić z poziomu windowsa i zainstalować od razu na urządzeniu z iOS, nie potrzebujesz włączać maca. Mac bedzie potrzebny na początku tylko do tego zeby zrobić cert i provisioning. Potem możesz odstawić maca i włączyć dopiero przed samym release.
  • Odpowiedz
@RSGApps: no dziękuję Ci jak nie wiem co! Masz tu dodatkowe plusy ( ͡º ͜ʖ͡º)

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  • Odpowiedz