Wpis z mikrobloga

Mirki, szukam dostawcy internetu stacjonarnego i oferta Vodafone wydaje się być ok. Tylko czym się różni Internet über Kabel od Internet über DSL?

A może jakiś inny dostawca?

#niemcy #berlin
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vincenzo: Dokładnie jak mówi @paprok:, jest to internet przez kabel koncentryczny. DSL, to jak pewnie wiesz, przez sieć telefoniczną.

Od siebie mogę polecić Telekom (szczególnie z modemem Speedport Hybrid) oraz Unitymedia.
  • Odpowiedz
@Vincenzo: jeżeli chodzi o różnice, to na DSLu pewnie zewnętrzne IP... po koncentryku to bardziej przypomina zwykły LAN. jak nie chcesz stawiać jakiś serwerów, albo wchodzić z zewnątrz to żadna różnica.
  • Odpowiedz
@Vincenzo: Każdy ze znajomych ma jakieś problemy ja z Telekomem nigdy nic nie miałem, poza tym kupili Kabel Deutschland a to było najgorsze gowno jakie miałem w życiu. Chyba 2 tyg max sie czeka.
  • Odpowiedz
@Vincenzo: licz sobie z miesiąc tak dla pewności, zakładałam sobie net 4 razy o za każdym razem trwało to minimum 3 tyg. :/
Póki co miałam O2 DSL (tylko dlatego ze jako jedyni oferowali umowę bez min czasu trwania), ale zależy jaki ci się modem trafi (2 razy był ok a raz straszne g---o które trzeba było resetowac kilka razy dziennie). Teraz mam kabel Deutschland i jest ok.
Tak naprawdę
  • Odpowiedz
@Vincenzo: aha i Vodafone i kabel Deutschland chyba się teraz połączyło. No i duży minus jest taki ze jak chcesz mieć WLAN to płacisz za router ekstra (2 €/miesiąc), bez tej funkcji jest za darmo.
Ogólnie internet w Niemczech to porażka, drogi w cholerę, a nie zawsze działa jak trzeba.
  • Odpowiedz
@Vincenzo: z tego co wiem, to serwis mają kiepski, ale znam kilka osób które ma i nie narzeka. Teraz cenowo chyba jakoś wybitnie się nie wyróżniają. Przy O2 i 1&1 masz chyba też limit transferu danych, po którym prędkość może spaść.
Kabel ma coś takiego ale tylko na pliki typu torrenty gdzie jest sharing.
  • Odpowiedz
@Vincenzo: hm, tego w sumie nie wiem, bo nigdy nie sprawdzałam. Wiem tylko ze przy zamawianiu kabla jakiś taki zapis był, może bardziej precyzowal o jakie ściąganie/udostępnianie chodzi ale to już jakiś czas temu było więc nie pamiętam niestety.
  • Odpowiedz
@Vincenzo: pytanie z ciekawości - nie ma światłowodu? koncentryk bez zew. IP ? Oni stanęli z rozwojem internetu na 2006 roku? I jakie są tam prędkości? Pytam z ciekawości, bo trochę mnie to zdziwiło,że są tylko takie opcje do wyboru
  • Odpowiedz