@Vincenzo: jeżeli chodzi o różnice, to na DSLu pewnie zewnętrzne IP... po koncentryku to bardziej przypomina zwykły LAN. jak nie chcesz stawiać jakiś serwerów, albo wchodzić z zewnątrz to żadna różnica.
@Vincenzo: sprawdz najpierw na stronie jaka oferte Ci proponuja, wpisz adres i podstawowe dane, zalezy gdzie mieszkasz.. bo moze byc tak ze mozesz miec tylko DSL
@Vincenzo: Każdy ze znajomych ma jakieś problemy ja z Telekomem nigdy nic nie miałem, poza tym kupili Kabel Deutschland a to było najgorsze gowno jakie miałem w życiu. Chyba 2 tyg max sie czeka.
@Vincenzo: licz sobie z miesiąc tak dla pewności, zakładałam sobie net 4 razy o za każdym razem trwało to minimum 3 tyg. :/ Póki co miałam O2 DSL (tylko dlatego ze jako jedyni oferowali umowę bez min czasu trwania), ale zależy jaki ci się modem trafi (2 razy był ok a raz straszne g---o które trzeba było resetowac kilka razy dziennie). Teraz mam kabel Deutschland i jest ok. Tak naprawdę
@Vincenzo: aha i Vodafone i kabel Deutschland chyba się teraz połączyło. No i duży minus jest taki ze jak chcesz mieć WLAN to płacisz za router ekstra (2 €/miesiąc), bez tej funkcji jest za darmo. Ogólnie internet w Niemczech to porażka, drogi w cholerę, a nie zawsze działa jak trzeba.
@Vincenzo: z tego co wiem, to serwis mają kiepski, ale znam kilka osób które ma i nie narzeka. Teraz cenowo chyba jakoś wybitnie się nie wyróżniają. Przy O2 i 1&1 masz chyba też limit transferu danych, po którym prędkość może spaść. Kabel ma coś takiego ale tylko na pliki typu torrenty gdzie jest sharing.
@Vincenzo: hm, tego w sumie nie wiem, bo nigdy nie sprawdzałam. Wiem tylko ze przy zamawianiu kabla jakiś taki zapis był, może bardziej precyzowal o jakie ściąganie/udostępnianie chodzi ale to już jakiś czas temu było więc nie pamiętam niestety.
@Vincenzo: pytanie z ciekawości - nie ma światłowodu? koncentryk bez zew. IP ? Oni stanęli z rozwojem internetu na 2006 roku? I jakie są tam prędkości? Pytam z ciekawości, bo trochę mnie to zdziwiło,że są tylko takie opcje do wyboru
A może jakiś inny dostawca?
#niemcy #berlin
https://pl.wikipedia.org/wiki/Modem_kablowy
Od siebie mogę polecić Telekom (szczególnie z modemem Speedport Hybrid) oraz Unitymedia.
I jeszcze pytanie: jak długo się czeka na instalację?
Póki co miałam O2 DSL (tylko dlatego ze jako jedyni oferowali umowę bez min czasu trwania), ale zależy jaki ci się modem trafi (2 razy był ok a raz straszne g---o które trzeba było resetowac kilka razy dziennie). Teraz mam kabel Deutschland i jest ok.
Tak naprawdę
Ogólnie internet w Niemczech to porażka, drogi w cholerę, a nie zawsze działa jak trzeba.
Kabel ma coś takiego ale tylko na pliki typu torrenty gdzie jest sharing.