Wpis z mikrobloga

Pytanko do ludzi obytych w #inventor

Jestem w trakcie składania modelu mechanizmu różnicowego. Chcę aby model był w pełni funkcjonalny i chciałbym aby poruszenie jednym z kół zębatych powodowało ruch pozostałych.

Chciałem zrobić to funkcją "zestaw kontaktowy" jednak ta nie działa. Koła kręcą się luźno i zęby 'przechodzą' przez siebie.
Koła zębate nie pochodzą z generatora, nie są ze sobą w żaden sposób powiązane. Czy ktoś wie gdzie leży błąd?

picrel jak to obecnie wygląda.

może @Spiszka pomoże bo widzę że jest przekozakiem w inventorze
Powuyo - Pytanko do ludzi obytych w #inventor 

Jestem w trakcie składania modelu m...

źródło: comment_uHe48JUoPHeYK3l2mHHhN5GWQ2VP2k4i.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Powuyo: ja bym to zrobił za pomocą wiązań ruchu. Wybierasz nowe wiązanie, potem zakładka ruch, wybierasz odpowiednie koła zębate, przeliczasz i wpisujesz współczynnik obrotu, czy mają się kręcić w tą samą czy różne strony itp. I tworzysz tak zależności między wszystkimi kołami.
  • Odpowiedz
@mawojciech: @Spiszka: Wstawienie wiązania o których mówicie powoduje "zablokowanie" jakiegokolwiek ruchu.

Dodam, że koła zębate są związane z jarzmem (które ma wyłączona widoczność obecnie) wiązaniem "wstawiającym" w otwór. Czy te wiązania mogą wywoływać jakąś kolizję i dlatego ruch jest niemożliwy?
  • Odpowiedz
@Powuyo: spróbuj powyłączać tamte wiązania i sprawdzić czy działa.
ewentualnie jak dodałeś odrazu wszystkie wiązania ruchu to jak masz źle ustawione kierunki ruchu to jedno może blokować drugie
Trzecia opcja to może być, że masz wyłączony zestaw kontaktowy i on coś pierdzieli.
  • Odpowiedz
@Powuyo: Ile masz wiązań ruchu? Tylko dwa koła (zazębiające się) powinny uczestniczyć w dwóch wiązaniach ruchu - pozostałe dwa maja mieć tylko po jednym wiązaniu, inaczej "przesztywnisz" układ
  • Odpowiedz
@mawojciech: robiłem te wiązania na tylko dwóch kołach
(wstawiłem jedno wiązanie dla dwóch kół)

teraz po usunięciu tego wiązania koła już sie w ogóle nie ruszają :/
  • Odpowiedz
@Powuyo: wiązania powinny być np. takie:
- jarzmo-oś satelitów - wiązanie zestawiające
- półoś 1 - satelita 1 - wiązanie ruchu
- półoś 1 - satelita 2 - wiązanie ruchu
- półoś 2 - satelita 1 - wiązanie ruchu

plus zestawiające dla odpowiednich osi i wierzchołków stożków
  • Odpowiedz