Wpis z mikrobloga

Szanownych Mirków z tagu #laptopy i Pana eksperta @Pustulka od #pustulkowelaptopy chciałbym prosić o poradę.
Potrzebuję czegoś małego (~10") z fizyczną klawiaturą. Czyli raczej #netbook.

Przede wszystkim chodzi o odpalenie linuksowej konsoli, popisanie jakiegoś kodu, od biedy przejrzenie neta.

Nie jestem przekonany do tabletów z dołączaną klawiaturą, ale może błędnie. Myślałem raczej o Asus Eee PC
Budżet 500-700 więc używka.

I teraz najważniejsze - chodzi o jak najdłuższy czas pracy na baterii (zdaję sobie sprawę, że w używce trzeba będzie kupić nową).

Skupić się na EeePC, czy jest coś jeszcze wartego uwagi?

Edit: Była jeszcze taka edycja #thinkpad z ekranem chyba 12", tylko wolałbym jednak coś bardziej mobilnego...
  • 5
@tomek4: jeżeli masz dużo klepania w klawiaturę, to klawiatury w thinkpadach są dużo wygodniejsze (przynajmniej według mnie). Kolejne wersje x60, x61 x200, x201 x220, nie wiem na który się załapiesz w tym budżecie. Były jeszcze wersje x61s, x200s itd, mniej wydajne, możliwe że z cieńszą obudową. EEEPC to straszne muły, ale może do twoich zastosowań starczą, plusem jest za to to że długo trzymają na baterii.
@Wielki_Atraktor: nie ma dużo klepania, ale dotyk odpada. Obejrze te ThinkPady, dzięki.
Tak patrze właśnie na serie elitebook od #hp np 2170p, cena trochę większa (700-900), ciekaw jestem jak z pracą na baterii sobię radzą...
@Pustulka: no właśnie 12" będzie już ciut za duża. Chodzi o sprzęt, który możesz wyjąć z tylnej kieszeni np. czekając u lekarza i napisać jakiś skrypt ewentualnie 5 ( ͡º ͜ʖ͡º). Ładowarki nie masz bo sprzęt co najmniej 3-4h da radę...
Na telefonie robisz tethering więc modem 3g niepotrzebny.

Patrzę sobie teraz na HP Mini. Procek to atom, więc pewnie baterii daje pożyć.