Wpis z mikrobloga

@Rajca Wlasnie nie, białko masz lekko ścięte a żółtko lejące, chyba że lubisz żółtko takie pół na pół to lepiej potrzymaj 4,5 - 5min, zalezy od wielkosci jajka ;)
@Khaine: No chyba sobie żartujesz... Po pierwsze na początku podgrzewaj na mniejszym cieple (ogniu, prądu, czy jak tam się mówi), żeby nie wystąpił szok termiczny. Po drugie, w momencie zagotowania wody (przykrywka zaczyna skakać) zmniejsz dostarczane ciepło (ogień, gaz, a prąd to w ogóle możesz wyłączyć) i ustaw na stoperze 3 minuty. Po tych 3 minutach wyjmujesz i pod zimną wodę. Masz jajka na miękko.
@kicioch: Mamy jak widzę zupełnie inne czasomierze chyba :P Ja gotuję tak, żeby białko było ścięte perfekt, a żółtko ładnie płynne i uwaga, uwaga - zajmuje to około 7 minut od wrzucenia do gotującej wody :O Może na południu macie mikroskopijne jaja :P