Wpis z mikrobloga

#programowanie #prawo #pytanie

Jakiś czas temu stworzyłem aplikację mobilną w której były mapy z gry GTA Vice City z zaznaczonymi miejscami dla ułatwienia rozgrywki, po pewnym czasie gdy apka zdobywała na popularności odezwało się do mnie T2 Interactive (Właściciel serii GTA) i nakazał mi usunięcia map z programu ponieważ są chronione prawami autorskimi (Oczywiście w informacjach o aplikacji były podane informacje skąd są te mapki wzięte). Koniec końców usunąłem ale niedawno wpadłem na pomysł że mógłbym zmienić schemat kolorów (Tak jak na obrazku poniżej) czy dalej bym łamał prawo czy było by już wszystko ok?
TheFlashes - #programowanie #prawo #pytanie

Jakiś czas temu stworzyłem aplikację m...

źródło: comment_2S5WMpYLsWjrMQvsVb3cUJj6IxkRvnHB.jpg

Pobierz
  • 19
@TheFlashes Poproś jakiegoś grafika, żeby narysował mapę od podstaw. Tak, żeby wyglądała jak mapa drogowa, która możesz kupić w kiosku. Jak wykorzystasz układ dróg, ale na mapie narysowanej przez Ciebie, to nie powinni się czepiać. Ale na pewno znajdą inny powód, żeby udupić aplikację.
@TheFlashes: musisz narysować od zera - zdecydowanie nie rób tego na warstwie oryginalnej mapy. Proporcje nie są istotne, więc rysując jakby z głowy (mając oryginalną mapkę np. na ekranie obok) proporcje ulegną zmianie - a to najistotniejsze. Kolory także powinny być zupełnie inne. Nie wiem jak nazywa się apka, ale proponuję zmianę nazwy na "Vice Map", a w opisie napisanie, że "aplikacja nie posiada oryginalnej mapy z gry GTA Vice City,
@DOgi Z tego co zrozumiałem, chodzi im o wykorzystanie oryginalnej mapy. Jeśli więc wykorzysta mapę "inspirowaną", to powinni się odwalić, tak więc potwierdzam. Zmiana nazwy też byłaby niegłupim pomysłem.
@jeloo: @DOgi: Apka nazywała się "Map and Codes for Vice City" do nazwy akurat nic nie mieli więc spoko. Rysowanie mapy raczej nie ma sensu, użytkownik otwiera aplikację i widzi tam inną mapę niż w grze, nie wygląda to dobrze ani profesjonalnie, kolory mogły by jeszcze być ale zmiana proporcji nie wchodzi w grę.
@TheFlashes: ale spoko podejście mają! :) Sami zaproponowali, żebyś zrobił własną mapkę, a do nazwy apki dopisał po prostu "Unofficial". Czyli możesz dać "Unofficial Vice City Map and Codes". Propsy dla nich :)
@TheFlashes W sumie jest napisane, że nie możesz używać oficjalnych grafik, lecz jedynie stworzone przez Ciebie. A w tytule powinno się znaleźć wskazanie, że aplikacja jest nieoficjalna. Taka przeróbka mapy na pewno więc przejdzie. Dodaj do tytułu "unofficial" i usuń oryginalne grafiki i ss-y i będzie ok.