Wpis z mikrobloga

Walnąłem sobie wczoraj kilka piwek z ojcem, byłym żołnierzem #jwk #agat #grom #wojsko i troszku szczerze pogadaliśmy.
Chłop robił jakieś 20lat w woju, po odejściu na emeryturę od ponad 15lat udziela się w fundacjach pomagających byłym żołnierzom, prowadzi także szkolenia dla wojska i policji oraz audyty bezpieczeństwa.
Na litość boską jak #!$%@? mać Macierewicz może mówić o 25letnim Bartłomieju Misiewiczowi na apelu: "Chciałbym, by każdy oficer w Wojsku Polskim mógł poszczycić się takimi osiągnięciami"
To tak jakby minister obrony narodowej podszedł do każdego z 60tys żołnierzy którzy brali udział w misjach, dał im liścia i splunął w twarz.
Na miejscu tych generałów co stali obok to bym zrobił wtył zwrot i opuścił tą szopkę.
Kilku żołnierzy/weteranów zareagowało emocjonalnie. Odesłali swoje medale do ministerstwa.
Staremu było po prostu cholernie przykro, opowiadał mi historię swojej służby ze łzami w oczach.

W latach 80tych mundurowi dostali rozkaz aby "opanować strajkujących" (nazywajmy rzeczy po imieniu: pałować stoczniowców)
Ojciec aby uniknąć rozkazu (sam był z zachodniopomorskiego, co miałby kurde z braćmi walczyć?) postanowił wziąć ślub z moją mamą, jednocześnie otrzymał ustawowo kilka dni wolnych + przepustkę i nie uczestniczył w tej rzeźni (całkiem nieźle to przekombinował).
Po obaleniu komuny w ramach uznania w nowym systemie posypały mu się awanse, gdzieś tam mam jego focie z Leszke i Kwachem, ale to może kiedy indziej Wam opowiem, za to tera odkopałem starego slajda z prawilnym słowiańskim przykucem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

P.....k - Walnąłem sobie wczoraj kilka piwek z ojcem, byłym żołnierzem #jwk #agat #gr...

źródło: comment_fMv79KFqbY3Ao9HLAil94aG7lla27PSJ.jpg

Pobierz
  • 46
  • Odpowiedz
@makumba_ska: a to nie można służyć w kilku jednostkach przez cały okres służby?
zresztą pozwolisz, że zakończę z Tobą dyskusje zielonko.
@hardkorowymoksu: a co to za AMA jak i tak większość rzeczy nie będzie mógł powiedzieć :-P powstało kilka fajnych książek na temat, poletzam "Grom. Siła i honor"
@Kiszka_94 co?
  • Odpowiedz
@Przepiorek: jak to jest mieć ojca komucha i zwykłego sługusa władzy? bo jak szedl do armii w latach 80 to chyba wiedział z czym się to wiąże, m.in. właśnie z pałowaniem strakjujących krajan, którzy mieli wiećej odwagi od niego i zamiast wygodnego życia w koszarach walczyli w wolną polskę... a teraz niech się nie zasłania, że jakiś ślub wziął, bo to głupia bajeczka wymyślił teraz jak już komuna upadła i
  • Odpowiedz
@hardkorowymoksu: szanuję ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kiedyś serio myślałem aby starego nakłonić na AMA, ale jak widzę ten jad i pianę na pysku przesiąkniętych nienawiścią zakompleksionych mireczków to mi się odechciewa z nimi dyskutować.

• Odpowiedz
@Przepiorek: właśnie, jak przewijają się czasem na wypoku wpisy wojskowych, zawsze zapominam zapytać o odczucia na temat tego oszołoma, ich szefa, czy bardzo #!$%@? lecą jak między sobą o nim gadają...
  • Odpowiedz
Kiedyś serio myślałem aby starego nakłonić na AMA, ale jak widzę ten jad i pianę na pysku przesiąkniętych nienawiścią zakompleksionych mireczków to mi się odechciewa z nimi dyskutować.

@Przepiorek: Więc z powodu kilkudziesięciu najgłośniej krzyczących, pozbawionych rozumu i godności człowieka podludzi, chcesz pozbawić tysiące prawilnych mirków możliwości dostąpienia najzacniejszego AMA jakie kiedykolwiek się tu pojawiło? Twój Padre z pewnością mierzył się w życiu z trudniejszymi przeciwnikami. Na życiu się chłop
  • Odpowiedz
@Przepiorek: również pluśniem z nadzieją na ama, tylko radzę wcześniej czymś utwardzić skórę, lata 80. oraz 90. to dość specyficzny okres w dziejach WP. Nie mam na myśli idiotycznych trolowpisów o zdrajcach itp., ale jednak parę wątpliwości pozostaje (współpraca z postkomuną, tagowanie).

Oprócz tradycyjnego kubła pomyj masz spore szanse na atencję, bo takie relacje z pierwszej ręki (i to od nie pierwszej lepiej popierdółki) są niezwykle cenne. Nie musisz wołać,
  • Odpowiedz
@alewitam: po prostu zaczynał w Gliwice, Dziwnów, Lubliniec itp.
To pierwszy rocznik GROM'u był, Petel jeździł po jednostkach i wybierał najlepszych, stary się załapał i tyle :-P
Przeprowadzki były spoko, przyjeżdżał STAR wojskowy z dwoma schabami-szeregowymi i brali wszystko na pakę, całą rodziną się przenosiliśmy.
@bu52m3n: oczywiście, że nie, musiał kilka flaszek siupnąć aby przyspieszyć proces ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Przepiorek: "by uniknąć rozkazu (sam był z zachodniopomorskiego, co miałby kurde z braćmi walczyć?) postanowił wziąć ślub z moją mamą, " współczuję powstania rodziny. Czy to była chęć bycia razem - nie, to ucieczka przed rozkazem :D Ja tym bym się nie chwalił na Wykopie.
  • Odpowiedz