Wpis z mikrobloga

Szukam telefonu z androidem, bardzo dobre podzespoły, jakiś flagowiec. Trochę modeli poprzeglądałem i na razie moim faworytem jest OnePlus 3.

Z wad które są dla mnie do zaakceptowania:
- bateria
- niektórzy narzekają na wyświetlacz (dla mnie będzie to zapewne niezauważalne)
- ponoć ten smartphone nie korzysta w pełni ze swojego 6GB RAMu, ale da się to poprawić (o ile w ogóle będę potrzebował)
- brak słuchawek w zestawie
- jakoś nagrań z kamery trochę gorsza od innych flagowców (zdjęcia porównywalne)

Są jeszcze jakieś inne powszechnie znane wady tego modelu lub ogólnie modeli wydanych przez OnePlus?

Znajdę coś lepszego obecnie dostępnego na rynku? Nie mam jakiś ograniczeń co do ceny, chciałbym żeby zakup był rozsądny. Więc jeśli jakiś inny smartphone będzie minimalnie gorszy od OnePlus 3 ale dużo tańszy to biorę go pod uwagę. To samo w przypadku dużo lepszy i trochę droższy. Trochę lepszy i dużo droższy mnie nie obchodzi ;)
(w moich wymaganiach jest jeszcze czytnik linii papilarnych, koniecznie umiejscowiony z przodu)

#oneplus #oneplus3 #android
  • 21
@ptasiek2: Też nad nim myślałem, bo dosyć porównywalny, ale chyba bardziej mi się podoba OP3, plus ma trochę więcej ramu co obecnie może się nie przyda, ale w przyszłości zapewne tak, bo nie wymieniam zbyt często smartphonów.
@Specter00: w tym przedziale cenowym nie ma nic lepszego niż OP3. Jego najważniejsze zalety wg mnie:
- DashCharge
- superszybki czytnik linii papilarnych
- amoled
- aż 64gb pamięci wbudowanej
- dualsim (play+aero2)
- zero zwiech, jeden z najszybszych telefonów na rynku
- europejska dystrybucja

Bateria trzyma długo. Pojemność ma mniejsze znaczenie, bo wystarczy podpiąć telefon na kilkanaście minut, żeby sobie podładować kilkadziesiąt procent. Czyli jak jesteś gdzieś na dworcu albo
@Specter00: o powiadomieniach np wykop szybciej informuje telefon jak sie wyświetli na stronie bez odświeżania , apka do sms działa świetnie , ma możliwość blokowania numerów , bateria nie jest zła 5 godzin na włączonym ekranie spokojnie wytrzyma , z dziwiekiem nie ma problemu nic do tej pory nie zaobserwowałem słuchanie muzyki spotify dział normalnie nic się nie zacina na wyłączonym ekranie tylko optymalizację baterii trzeba ustawić dla aplikacji
@arturfartur: Już któryś raz gdzieś czytam, o optymalizacji baterii pod konkretną aplikację. Domyślne ustawienia są zbyt prądożerne i trzeba poustawiać coś? Często się to zdarza w aplikacjach? Możesz coś więcej o tej optymalizacji napisać?
@Specter00: np spotifi , jesli nie ustawisz optymalizacji to gdy telefon ma standardowe ustawienia , to po 15 min przestanie grać , gdy ustawisz apkę bez optymalizacji gra cały czas do póki sam nie wyłączysz , ustawienie proste wchodzisz w bateria , potem z menu wybierasz bez optymalizacji wyświetla ci listę aplikacji , zaznaczasz które maja działać non stop i tyle
niektórzy narzekają na wyświetlacz (dla mnie będzie to zapewne niezauważalne)

@Specter00: nie bardzo wiem na co tu narzekać. Kolory są spoko. Jedyne co to rozdziałka "tylko" fullHD, ale pojedynczych pikseli praktycznie nie widać, a przynajmniej niż żre baterii jak #!$%@?.