Wpis z mikrobloga

Temat: remont łazienki, już prawie ukończony, wszystko już jest, pozostał jeden problem.
Wnęka do zamontowania drzwi do prysznica ma 80,6 cm, a drzwi jakie nam dostarczono mają zakres regulacji 77-80 cm. Sklep nie poczuwa się do odpowiedzialności, bo dane do projektu dawaliśmy my, i to nasza wina ze wnęka jest za duża. Drzwi nie można oddać, a listwa dopasowująca kosztuje jedyne 1000 zł ( ͡° ʖ̯ ͡°) Mirki, da się to jakoś inaczej zrobić (taniej)?

#remontujzwykopem #glazurnik #pytaniedoeksperta #pytanie
  • 5
  • Odpowiedz
@Pepov: wszystko się da. Pytanie, w jakim stanie jest wnęka. Jeśli płytki ułożone - to trochę kicha, bo można było dać grubiej kleju i już zrobiłoby się 79,6 w świetle otworu. Więc kolejne pytanie, nie wiem czy sensowne bo nie widziałem wnęki, czy jest to wykonalne i czy nie iść tą drogą (ew. skuwanie ościeży, klejenie tak, aby zwęzić wejście). Jeśli nie...to silikon z obu stron, zrobi się + 3
  • Odpowiedz
@Pepov: a jak mocowana jest kabina do ściany? Ja bym dał jakieś dystanse, dłuższe kołki i zamocował kabinę ze szczeliną 6mm. Szczelinę wypełnił sylikonem, a na to nakleił listwę, aluminiową, są takie płaskie o szerokości 1 cm.
  • Odpowiedz
@Pepov: Zamocuj ramę od drzwi na dystansach (pocięta stalowa rurka), z jednej strony przyklej płaskownik http://www.leroymerlin.pl/artykuly-metalowe/profile-i-akcesoria/profile-aluminiowe/plaskownik-1000x20x2mm-gah-alberts,p153488,l1112.html nawal do środka pianki montażowej, przyklej z drugiej strony drugi płaskownik. Albo bez pianki, wtedy będziesz miał pusto w środku ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Można też po prostu przykleić drugą warstwę płytek i wykończyć roki takim ćwierćwałkiem plastikowym.
  • Odpowiedz
no to pozostaje albo silikon grubiej dać, albo zrobić jakikolwiek dystans i dodatkowo oblecieć silikonem. Silion koniecznie sanitarny. Jeśli wyjdzie mało estetycznie, zamaskować miejsce łączenia ściana/dystans/profil. Obczaj czy lepiej byłoby dosunąć drzwi do jednej ściany a na drugiej ścianie uzupełniać brakujące 6 mm, czy wypośrodkować drzwi i uzupełniać po obu stronach po 3 mm.
  • Odpowiedz