Wpis z mikrobloga

Dobry tutorial do Hibernate'a?

Ogarnąłem jeden na Pluralsighcie, typ używał metod, które są nieaktualne. Potem "Getting Started" na stronie frameworka - jeśli miałbym coś potrafić po przeczytaniu tych kilku akapitów to chyba coś przeoczyłem. Zacząłem czytać książkę "Java Persistence with Hibernate" - jeden z pierwszych code snippetów zawiera instancję klasy, o której autor nie wspomniał nawet słowem. Na szczęście w internetach był jeden, jedyny wątek na stacku, w którym dowiedziałem sie, że muszę ściągnąć cały kod, aby mi to zadziałało. Jak zobaczyłem ogrom źródeł to się lekko przeraziłem i zacząłem czytać opinie na temat książki - mnóstwo jedynek na Amazonie, ludzie mówią że cała książka napisana jest w stylu "domyśl się, nie będę tu omawiał podstaw, przecież to tylko książka o podstawach".

Zwątpiłem. Przecież to podobno najpopularniejszy framework bazodanowy do Javy. Serio nikt nie zrobił nic porządnego dla kompletnego laika?
#naukaprogramowania #java #hibernate
  • 17
Proszę więcej nie zadawać durnych pytań

@fegwegw: Mireczku, jak masz jakiś problem z moim pytaniem to je następnym razem olej i na nie nie odpowiadaj. Możesz mnie też zczarnolistować jak Ci powiadomienie z powodu mojego wpisu podniosło cukier za bardzo. I Tobie będzie lżej, że nie musisz czytać durnych pytań i mi także, bo nie będę musiał czytać, że ktoś ma ból dupy, bo mu się moje pytanie nie spodobało.

Poza
@fegwegw:

Nie dogadamy się. Widziałem te linki - w drugim materiał nie wyjaśnia nic, w pierwszym zagadnienia są przedstawione tak, że ciężko mi cokolwiek zrozumieć, bo to dokumentacja, a nie tutorial.

Rozumiem, że Ty, nie umiejąc kompletnie nic z baz danych w Javie, odpaliłeś sobie user manuala, przeczytałeś go i od razu napisałeś własny program? Bez niczyjej pomocy? A Javę ogarnąłeś czytając dokumentację API, a nie żaden podręcznik?
nie umiejąc kompletnie nic z baz danych

@greebqmaster: Jak się nie umie baz danych, to o Hibernacie się nawet nie myśli. Nie dziwota, że ciężko Ci cokolwiek zrozumieć - bo jak masz zrozumieć czym jest kryterium, projekcja, sesja, encja, itp, jak nie znasz SQL'a, JDBC i temu podobnych.
@fegwegw:
1. "nie umiejąc kompletnie nic z baz danych w Javie", czytaj ze zrozumieniem
2. Skąd mam wiedzieć co to jest encja, albo sesja, skoro to zagadnienia odnoszące się do ORMa i właśnie je chciałbym zrozumieć ucząc się ORMa?
@Eoghan:
Dzięki. Aplikacja, do której tego potrzebuję będzie korzystać z jednej tabeli i podejrzewam, że JDBC spokojnie wystarczy (pewnie dałoby radę jeszcze z czymś prostszym, ale jednak chciałem się przy okazji poduczyć DB+Java). Pomyślałem, że skoro Hibernate taki och-ach to może jednak warto to wykorzystać i przyjrzeć mu się bliżej, ale chyba zostawię to na później.

A propo JPA - z tego co do tej pory przyswoiłem wynika, że to tylko
@greebqmaster: tak JPA to de facto wyłącznie zestaw interfejsów i adnotacji, a Hibernate to ich implementacja. Hibernate ma jednak dużo większe możliwości poza standardem, przez co jego nauka zajmie zwyczajnie więcej czasu. Wiele rzeczy - głównie adnotacji specyficznych dla Hibernate ze starszych wersji jest obecnie oznaczonych jako deprecated na rzecz tych, które zostały ustandaryzowane w JPA, dlatego warto od tego zacząć naukę.
Niestety w sieci jest masa rzeczy przestarzałych, wiele z
@greebqmaster: https://www.youtube.com/playlist?list=PLU2dl_1LV_SQWZI2R_RSEeYm1tfueszOc, 3maj Mireczku, może się przyda jeżeli jeszcze tego nie widziałeś :). A co do ludzi pokroju fegwegw, to nie zwracaj uwagi, w polszy pełno ludzi jego pokroju, frustratów, którzy muszą gdzieś wyładować swoje złości i pokazać zawyżone ego, wystarczy zresztą porównać sobie niektóre odpowiedzi na wypoku, a na takim Stacku. Ale jak to mawiał klasyk, w Polsce jak w lesie. Tak czy inaczej, powodzenia :D