Wpis z mikrobloga

Jako, że wakacje kończą się tuż, tuż, połowie września wracam do Polski a do naprawienia mam błąd z przeszłości czyt. zaliczenie #matura mam pytania praktyczne:

1. Jak najlepiej uczyć się samemu zakładając, że poza majzą i skrajnie #!$%@? tematami z polaka ustnego nie boje się niczego? Repetytoria/strony internetowe czy lepiej do jakiegoś liceum wieczorowego? (jestem po technikum).

2. Jak najlepiej uczyć się matmy będąc amebą? Konieczne korki czy mogę samemu coś wywalczyć będąc tumokiem? Zakładam wolne weekendy bo w tygodniu praca

2,5. Czy szkoła policealna to dobra alternatywa by jednak czegoś się przez rok uczyć i nie stać w miejscu? Myślałem o technikum informatycznym zaocznym - ale czekam też na inne propozycje ze względu na to, że w moim mieście troche lipa z kierunkami (wiecie skąd jestem więc wołam pewne nadwiślańskie miasto z tramwajami na rynku o porady w tym zakresie ( ͡° ͜ʖ ͡°) )

3. Czy wybranie rozszerzenia z WoS oprócz angola roz. to dobry pomysł? Tak, wiem - wykop ścisłowy a po wosie to można co najwyżej na gównostudia. Z tym, że ze mnie żaden ścisły umysł. Jaki ogólnie dobry kierunek studiów dla kogoś, kto się na ścisłe nie nadaje. Chciałem infe, ale może być ciężko - mimo to bedę robił co mógł - pytam jako opcja B

4. Jestem otwarty na jakiekolwiek protipy i porady.

5.

tl;dr w tym roku nie zdawałem matury, zdaje za rok, niczego prócz matmy się nie boje, jak żyć? czy polic to dobry wybór?

#nauka #matematyka #licbaza #techbaza
  • 16
  • Odpowiedz
@selzbun imo wos na rozszerzeniu to dużo nauki a i tak wiąże się z gównostudiami. Jak już bardzo chcesz zdawać kolejne rozszerzenie to bierz polski, ja nic nie robiłem, nie wspominając o czytaniu lektur a z rozszerzenia miałem 70% xD
  • Odpowiedz
@selzbun jak już robisz zadania z matematyki to koniecznie używaj tablic matematycznych. Można z nich korzystać też na maturze, jak je ogarniesz to spokojnie zdasz.
A co do liceum wieczorowego to chyba lepszym pomysłem byłyby korepetycje z konkretnych przedmiotów. Nie wiem jak działają takie licea ale jak ja chodziłam do zwykłego to nie trzeba było się specjalnie wysilać żeby je skończyć.
  • Odpowiedz
@pasczakk: O polic myślałem też w kategorii "żeby nie wypaść z toru bo jak już wkręcę się w pracę to maturę zrobię dopiero jak będę miał realny przymus" - a tak to teraz na luzie. Kwestia tylko, że chce wybrać dobry kierunek w polic.

@Cezarious: Słyszałem o WoS że gówniany i gówno po nim jest ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Na moje potrzeby napisałbym tylko angol, ale
  • Odpowiedz
@selzbun: WOS to chyba jedna z najcięższych matur, która dodatkowo jest ujowo oceniana, lepiej jakbyś wziął coś innego. Zdajesz dla samego zdania, czy jakieś studia po tym? Jak tak to zobacz jakie matury potrzebujesz do punktacji w rekrutacji na te kierunki

Jaki ogólnie dobry kierunek studiów dla kogoś, kto się na ścisłe nie nadaje. Chciałem infe,

Bardziej ścisła od infy jest chyba tylko czysta matma na studiach xD
  • Odpowiedz
@selzbun: Matura, troszke logicznego myślenia (albo i odwrotnie) i nic się uczyć nie musisz. A matma, ja jako matematyczna ameba przed maturą poszedłem z 3-4 razy na korki, do jakiegoś tam studenta, każda matura z matmy (wtedy) była identyczna, tylko cyferki inne, wystarczy przyswoić schemat.
  • Odpowiedz
@poetakodu: Co do ew. studiów myślałem o zaocznej infie. Ale nie wiem jak się z tym uda więc pytam co jest dobrego nieścisłego jako opcja B.

@Gillod: Mam spore braki w temacie i może też blokade psychiczną - mogę sporo nad tym siedzieć a rezultat nawet jak będzie to będzie chwilowy - taki mam chyba problem z majzą. No i jak już mówiłem - ścisłowiec ze mnie żaden ( ͡
  • Odpowiedz
@selzbun: Do matematyki polecam książkę z zadaniami rozwiazanymi krok po kroku, np. 'Jak zdać maturę z matematyki '.

A na rozszerzenie weź jeszcze polski, po angielskim to chyba najłatwiejsze rozszerzenie.
  • Odpowiedz
@selzbun: I chcesz na zaoczną informatykę? Matematyka dyskretna i inne takie? Mówiąc poważnie - nawet nie zaczynaj, wtopisz pieniądze i czas, lepiej zrób jakiś kurs - CNC czy coś, lepiej na tym wyjdziesz.
  • Odpowiedz
@Gillod:

No dlatego pisałem, że raczej mało możliwe z infą. Mature robie na dzien dzisiejszy tylko po to, żeby nie wyglądać jak pacan na CV. Ale skoro już ją robię to chce miec jakies studia na oku w razie cos. A o kursach zawodowych myslalem.
  • Odpowiedz
@selzbun: Dobrze, że tak to widzisz. Maturę, fakt, mieć wypada. Ja osobiście poszedłem na studia czego w sumie żałuje - dzisiaj bym tego nie powtórzył, kursy dające jakieś uprawnienia to lepszy wybór, automatycznie możesz startować na stanowiska które ich wymagają - więc ilość kandydatów jest mocno ograniczona.
  • Odpowiedz
@Gillod: To, czy zdam to inny temat ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ale prócz majzy myślę, że będzie dobrze. Jestem w sytuacji gdzie nic nie stracę jak się nie uda póki co a tylko zyskać mogę. Im szybciej to zamknę tym lepiej dla mnie.
  • Odpowiedz
@selzbun
matematyka.pisz.pl
Super jasno i zwięźle omówione zagadnienia, jakieś proste przykłady z rozwiązaniami, do tego jest zaznaczone, co trzeba umieć do podstawy
Nie umiałam się dogadać z matematyczką, więc uczyłam się z tej strony, rozwiązywałam w domu arkusze i zaliczyłam na ponad 90 procent
  • Odpowiedz
@poetakodu: Dlaczego WOS najcięższy? Szczerze? Powiedziałbym że najłatwiejszy, przejrzałem ostatnią maturę z niej i co najmniej 50% bym miał. Fizykę może na 5% max. A za dwa lata będę zdawał fizę ( ͡° ͜ʖ ͡°).
  • Odpowiedz
@Tom_Ja: Jesteś pewny? Podobno z WoSu jedne z najlepszych szkół w Polsce mają średnie trochę ponad 50% i że w strasznym stopniu liczy się wiedza stricte nie książkowa, codzienna, bo pytania możesz mieć o np. konflikt w Syrii o którym jeszcze w książkach nie zdarzyli napisać
  • Odpowiedz
@poetakodu: Podobno ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tak, liczy się wiedza codzienna, a ostatnia to był podobno pogrom. Co ciekawe uczniowie nie znali odpowiedzi na pytania z tych dziedzin, z których są dziś problemy: konstytucja RP, mniejszości narodowe i etniczne oraz Unia Europejska.
Ale żeby nie było, arkusze CKE robi na kilka lat do przodu...
Co ciekawe, to ludzie uczący się WOS-u...
I tak przelatując przez pytania
  • Odpowiedz