Wpis z mikrobloga

@maniac777: Do czasu panowania obecnego prezesa TK mam tą organizację głęboko w nosie, ten człowiek nie jest niezaleznym sędzią on jest partyniakiem ,politykiem, do czasu aż będzie prezesem dotąd TK nie będzie dla mnie apolityczny. Ogólnie TK w którym sędziów wybiera sejm równie dobrze mogłoby nie być na to samo by wyszła tylko taniej byłoby.
  • Odpowiedz
@ILOVEPOLAND: Rzepliński taki zły bo przydziela sędziów do spraw...

To zabawne jak pisowcy swoje nieudacznictwo uzasadniają osobą Rzeplińskiego - pod orzeczeniami podpisują się wszyscy sędziowie i po stronie TK stają Krajowa Rada Sądownictwa, Krajowa Rada Radców Prawnych, Naczelna Rada Adwokacka, Rady wydziałów prawa uniwersytetów, Rzecznika praw obywatelskich... ta lista jest bardzo długa.

rozumiem. Jest to wyraźniepisane pod konkretną partię polityczną, rządzącą przed wyborami. Co takiego jednak jest niezgodne z
  • Odpowiedz
@maniac777 w sprawie prezesa TK miałem na myśli jego biegania po mediach wydawanie w mediach wyroków. W każdym normalnym kraju byłby taki sędzia usunięty z urzędu. PS; Tak wmawiajcie sobie dalej "kto nie z nami ten za pisem"
  • Odpowiedz
@maniac777: czyli tak: sędziowie są wybierani w określonym terminie przed wygaśnięciem kadencji poprzednika, ale zaprzysięgani po jej wygaśnięciu. Czyli pis musiał wybrać tych sędziów przed wygaśnięciem kadencji trzech pierwszych, bo inaczej poprzednio wybrani by zostali zapezysiężeni.
Nadal nie rozumiem czemu tych drugich trzech zostało wybranych skoro byli już wybrana pierwsza trójka. To nie ma żadnego sensu. Chyba że pis zrobił akt prawny uznający wybór tamtej trójki za nieważny, co mogło
  • Odpowiedz
To był błąd, bo dokopałem się do takiego gówna w jakim siedział i pewnie nadal siedzi, że lepiej aby ten osobnik zszedł ze sceny.

@KsiegaRekordowSzutki: W jakim archiwum się do tego dokopałeś? Czy może przez szukanie info masz na myśli wpisanie w google i wchodzenie na jakieś blogi z teoriami spiskowymi?
  • Odpowiedz
@ILOVEPOLAND:
1. Prezes TK oprócz tego że jest sędzią to jeszcze reprezentuje TK na zewnątrz.
2. Nikt w mediach orzeczeń nie wydawał, a Rzepliński mówił o oczywistościach.
3. Na rozprawie głos prezesa TK liczy się tak samo jak głos każdego innego sędziego
4. Nawet gdyby wykluczyć głos Rzeplińskiego to orzeczenia zapadałyby dokładnie takie same. (w najgorszym wypadku byłoby 3 do 9).
5. Konstytucja przewiduje nieusuwalność sędziów TK (i dobrze).
  • Odpowiedz
@schizotypowycynik: Zaprzysiężenie sędziego TK (wg obecnej wykładni) powinno się odbyć po wyborze, a przed podjęciem przez niego obowiązków. Termin wygaśnięcia mandatu poprzednika nie ma nic do rzeczy.

Nadal nie rozumiem czemu tych drugich trzech zostało wybranych skoro byli już wybrana pierwsza trójka. To nie ma żadnego sensu. Chyba że pis zrobił akt prawny uznający wybór tamtej trójki za nieważny, co mogło by być zgodne z prawem, ale strasznie c-----e zawłaszczanie państwa.
  • Odpowiedz