Dzisiaj u syna zdiagnozowali #bolerioza Na szczęście w 1 fazie choroby. Dostał antybiotyk jak dla konia na 3 tygodnie . Trzymajcie kciuki za mojego młodego. Silna bestia z niego wiec pewnie da radę. Eh jakby tak można było wziąć na siebie te chorobę żeby młodemu zaoszczędzić zdrowia to nie zastanawiałbym się ani sekundy.
@Syllem: mieszkamy blisko lasu, wiec kleszcze to codzienność. Zawsze podczas kąpieli sprawdzałem go dokładnie. Tym razem wlazł gdzieś we włosach za uchem, a ze ma kruczo czarne włosy to nie zauważyłem. Jak pojawił mu się rumień na policzku to było juz za późno. Pędem na badania i dzisiaj wyniki potwierdziły moje obawy.
Ja też śmigam po lasach. Zdarza mi się nie sprawdzić i liczę na szczęście że nie złapie :) Bolerioza wcześnie wykryta nie jest trudna do zwalczenia. Szczególnie u dziecka.
@Hulk: w sumie ma zapędy na typowego Anitka-piwniczaka. Ostatnio zabrałem go do pracy, to spędził 8h przed tabletem. Normalnie to ma limit Max 30 minut i tylko w weekend ( ͡°͜ʖ͡°) surowym i konsekwentnym tatą jestem.
@Syllem: statystycznie niewiele kleszczy jest nosicielem boleriozy, to zależy tez od regionu. U mnie w Beskidach procent kleszczy zarażających bilerioza jest niski, a jednak przytrafiło się mojemu miśkowi. Tak wiec uważaj. Jak od dziecka spędzałem duzo czasu w lesie i nigdy nie miałem nawet kleszcza. Nie wiem czy teraz te bestie są mocniejsze czy pokolenie naszych dzieci jest słabsze.
@thest: Życzę zdrowia małemu, świeżo wykryta borelioza generalnie jest wyleczalna bez większych problemów, więc wierzę że wszystko będzie w porządku :-)
Ej ludziska. Żeby było jasne. Mówi się boRelioza, a nie boLerioza. Nie wiem co za debil pisze boLerioza. Pewnie przez całą tę aferę z #legia w #ligamistrzow Btw (L) to stara dama czy jakoś tak.
@thest: w wieku 18 lat się nabawiłem. Z początku objawy jak przy grypie - gorączka, zmęczenie, bolące stawy. Później okazało się że to jednak borelioza. Też antybiotyk koński na 3 tygodnie i od kilku lat spokój. Warto jednak średnio co rok, robić profilaktycznie badanie czy się choroba nie nawróciła. Dużo osób ją ma i na to się nie umiera - chyba że się zaniedba, wtedy w skutkach może okazać się nawet
Trzymajcie kciuki za mojego młodego. Silna bestia z niego wiec pewnie da radę.
Eh jakby tak można było wziąć na siebie te chorobę żeby młodemu zaoszczędzić zdrowia to nie zastanawiałbym się ani sekundy.
Tak wiec uważaj. Jak od dziecka spędzałem duzo czasu w lesie i nigdy nie miałem nawet kleszcza. Nie wiem czy teraz te bestie są mocniejsze czy pokolenie naszych dzieci jest słabsze.
@thest: jak wykryte wcześne to skończy się bez problemów, gorzej jakby miał to np. 10 lat, więc nie masz czym się teraz przejmować.
Btw, to borelioza, nie bolerioza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie wiem co za debil pisze boLerioza. Pewnie przez całą tę aferę z #legia w #ligamistrzow
Btw (L) to stara dama czy jakoś tak.