Wpis z mikrobloga

Zazdroszczę mojemu synowi, że będzie miał ojca obcykanego w komputerach. Jak będziemy kupować kompa "do nauki" to nie będę Januszem któremu wcisną jakieś 750ti w markecie, tylko sprzęt będzie fest d------y i podkręcony jak trza i wszyscy koledzy z podwórka będą mu go zazdrościć ( ͡ ͜ʖ ͡)

#pcmasterrace
  • 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DywanTv: Czy ja wiem, znam ludzi po piećdziesiątce bardzo dobrze obcykanych w dzisiejszych realiach. Jestem programistą i siłą rzeczy ciągle będę sedzieć w temacie
  • Odpowiedz
@ediz4: Dlaczego by nie? Kiedyś może i była to jakaś "magia", ale teraz kupujesz 6500k z odpowiednią płytą, wchodzisz w ustawienia i podkręcasz w 30 sekund bez żadnego ryzyka. Do tego dobre chłodzenie i masz wysoką wydajność w parze z cichą pracą.
  • Odpowiedz
@kotostrupoo: Nie no luzik ziomeczku, wiadomo, że w swoim czasie to był spoko sprzęt. Ale ostatnio widziałem w makrecie połączenie i7-6700 z 750ti i nie ukrywam, troszkę zgniłem xD
  • Odpowiedz
@kobiaszu: Ale po co podkręcać taki procesor skoro ma dostateczną wydajność. Dla samej zabawy? Dla pochwalenie się? Jak mi będzie brakować mocy to wtedy może pomyślę, ale najczęściej wtedy wymieniam sprzęt.
  • Odpowiedz
@ediz4: Jeżeli mam zyskać 800MHz, które mają faktyczny wpływ na wydajność i nic mnie to nie kosztuję, nie ponoszę żadnego ryzyka, to dlaczego nie? Czasami procesor ogranicza kartę graficzną i podkręcenie rozwiązuje problem
  • Odpowiedz
@ediz4: Dlatego wersje z odblokowanym mnożnikiem przychodzą bez fabrycznego chłodzenia. Sam mam i5-6600k podkręconego do 4,7GHz i z chłodzeniem Noctuda D15S jest o wiele cichszy i ma mniejsze temperatury niż i5-6600 z fabrycznych chłodzeniem. Nowe generacje są bardz oenergooszczędne, kiedyś to faktycznie były problemy z tempraturami i hałasem, ale obecnie to aż żal nie podkręcać.
  • Odpowiedz