Wpis z mikrobloga

dziś kolejna ryba w tagu #rybypolskichwod ! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Sandacz (Sander lucioperca)

Okres ochronny: od 1 stycznia do 31 maja
Wymiar ochronny: 50 cm
Limit dobowy: 2 szt. wym. gatunków: troć jeziorowa, troć wędrowna, łosoś, sandacz, szczupak, sieja, boleń,

Opis:
Jest najbardziej atrakcyjnym gatunkiem pod względem wędkarskim, cenowym oraz walorów smakowych mięsa. W okresie młodocianym odżywia się w stawach drobnymi zwierzętami bezkręgowymi. Na drapieżny tryb życia przechodzi w różnym czasie, decyduje o tym ilość i jakość pokarmu, w stawach o gęstej obsadzie chowany w monokulturze już po 2-3 tygodniach. W drugim roku życia odżywia się wyłącznie drobnymi rybami. Dojrzałość płciową osiągają samce w wieku 3 lat, samice 4 lat. Płodność względna ok. 200-250 tys. ziaren ikry, drobnej, kleistej. Sandacz składa ikrę jednorazowo w gniazdach o średnicy 50x60 cm, na różnym substracie: piachu, roślinności wodnej, trawie, korzeniach włośnikowych, jałowcu, świerku, trawie morskiej, korzeniach traw.

Występowanie:
Zamieszkuje duże, czyste zbiorniki zlewiska Morza Bałtyckiego, Kaspijskiego i Czarnego. Spotykany na głębokościach od 2 ? 30 m. W Polsce występuje na obszarze całego kraju. Także hodowany w stawach rybnych.

Budowa:
Ciało krępe, wydłużone, szczupakowate, z szarobrązowym lub szarozielonym grzbietem, boki srebrzystozielone pokryte ciemnymi, poprzecznymi smugami. Na płetwie grzbietowej i ogonowej ciemne, regularnie rozmieszczone plamki. Pysk długi, spiczasty z szerokim otworem gębowym.
Dorasta do 1,3 m, osiągając do 23 kg. Przeciętna masa odławianych sandaczy wynosi 3 - 5 kg.

Rekord Polski: 15,6 kg.

Metody połowu:
Kiedy najlepiej łowić: Od początku lata do jesieni, najlepiej od sierpnia do października.
Przynęty: Małe rybki, filety, martwe rybki, kopyta, twistery, rippery.
Jak łowić: Przy połowie sandacza warto być zaopatrzonym w łódź. Ryby te są niezwykle ostrożne i trzeba zachowywać się niezmiernie cicho. Na żywca, martwą rybkę czy fileta warto zastosować metodę gruntową. Dobrą opcją będzie także spinning.

Kulinaria:
Sandacz, to ryba wyjątkowa, wysoko ceniona na całym świecie, zarówno za walory dietetyczne (niska zawartość tłuszczu i wysoko przyswajalne białko) oraz kulinarne (uważany jest za przysmak i serwowany w restauracjach, jako jedno z najbardziej ekskluzywnych dań rybnych). Ma idealny, czysty smak oraz białe mięso.
http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2015/05/smazony-sandacz.html

PS. w pierwszym komentarzu zdjęcie ryby

#wedkarstwo #ryby #fanatycywedkarstwa
p.....2 - dziś kolejna ryba w tagu #rybypolskichwod ! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Sandacz (Sander ...

źródło: comment_MtuQzOF4f5gWqlil4lmMj3dCUJVIoprI.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz