Wpis z mikrobloga

Anyż gwiaździsty (gwiazdkowy) to wysuszone owoce wiecznie zielonego drzewa o nazwie badian właściwy (łac. Illicium verum Hook. f.). Charakterystyczne ośmioramienne gwiazdki wypełnione nasionami są stosowane nie tylko jako aromatyczna przyprawa, lecz także jako surowiec do produkcji leków i kosmetyków. Anyż gwiaździsty (gwiazdkowy) wykazuje bowiem wiele właściwości leczniczych, które docenia się od tysiącleci. Anyż gwiaździsty znalazł zastosowanie już w medycynie starożytnych Greków i Egipcjan.

Anyż gwiaździsty to przyprawa, która pomaga zniwelować skutki przejedzenia. Anyż pobudza wydzielanie soków żołądkowych, działa rozkurczowo i wiatropędnie, dlatego jest sprawdzonym środkiem na niestrawność, a także wzdęcia i gazy. Dawniej stosowano nalewki zawierające owoce anyżu gwiaździstego, które poprawiały trawienie.

Anyż gwiaździsty (gwiazdkowy) na kaszel

Anyż gwiaździsty pomoże również w schorzeniach układu oddechowego, zwłaszcza w kaszlu, ponieważ pobudza wydzielanie śluzu, a tym samym działa wykrztuśne.

Anyż gwiazdkowy dawniej był nazywany „badianem”, od chińskiej nazwy "ba jiao", co znaczy „ośmiorożny”.

Warto wiedzieć, że z anyżu gwiaździstego pozyskiwany jest kwas szikimowy, zasadniczy substrat do syntezy oseltamiviru, znanego nam z aptecznych półek jako preparat Tamiflu¹, który stosuje się w leczeniu grypy. Warto wiedzieć, że gdy 2009 roku na Wyspach Brytyjskich informacja ta dotarła do opinii publicznej, ludzie chorzy na grypę masowo sięgali po anyżowe cukierki o nazwie Fisherman's Friend. Poza tym gwiazdki anyżu wykazują właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.

link
#ziola #ziololecznictwo #zdrowie #medycynanaturalna
#ciekawostki
u.....r - > Anyż gwiaździsty (gwiazdkowy) to wysuszone owoce wiecznie zielonego drzew...

źródło: comment_v1ykNvX3IqpLu9P2aJw4tJ1us77vofSt.jpg

Pobierz
  • 14
@so0owa: Ta jest droga, ale jest niebanalna. http://allegro.pl/tabaka-poeschl-ozona-anis-rarytas-i6407765063.html

Pyszna, ale sypka http://allegro.pl/tabaka-wos-wilsons-of-sharrow-anyzowa-i5056369339.html

Dobra i tania http://allegro.pl/tabaka-poeschl-lowen-prise-anyz-mentol-i6202686531.html

Ale śpiesz się, właśnie się dowiedziałem, że sejmowe #!$%@?, powtarzam -sejmowe #!$%@? ustanowiły zakaz sprzedaży wyrobów tytoniowych przez internet. Ponoć funkcjonować ma od 25.08

@unknown_stranger: Cukierki też bym przytulił ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@caprimulgus kilkaset złotych z tego co pamiętam. Ale #!$%@? z karą gorzej jak idioci policjanci dadzą Cię na dołek.

A o pozwolenie nie trudno jak uznają twoje argumentację dodatkowo najlepiej potwierdzone jakimiś badaniami.

Edit: ustawa nie określa kwoty. Tyle że się podlega karze grzywny czyli w woli sędziego zostaje. A sąd zawsze wyznacza karę biorąc pod uwagę sytuację finansową oskarżonego i daje w miarę niskie kary przy niskich zarobkach.
@caprimulgus Zapytaj na pobliskim komisariacie jak traktują takie osoby, bo jak Cię na dołek nie dadzą to warta ryzyka uprawa.

Mówię - najgorsze w takiej historii może być złe potraktowanie przez policjantów.

Ja miałem 80g i 240 krzaków, zero hajsu ani dowodów na dilerke bo nie dilowałem. A sąd mnie na 3 miesiące do aresztu dał bo przecież mógłbym skontaktować się z swoimi klientami xD

#!$%@? z tym że musiałem rozliczyć dotacje