Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
PucziMMA +10
tl;dr
Mirki, na początku września 2023 kupiłem auto u handlarza sprowadzającego z Niemiec. Ja jestem laikiem i mógłbym coś przeoczyć, ale było ze mną dwóch kumpli - jeden mechanik, drugi fan motoryzacji, obaj podjarani faktem oglądania auta.
Audi A4 z roku 2005, "bez rdzy", choć i tak byłem pewny, że parę rzeczy będzie do naprawy - przez 8 miesięcy, poza rozrządem wymieniłem m.in. turbo, xenony, klocki hamulcowe. Ok, norma. Ale byłem parę
Mirki, na początku września 2023 kupiłem auto u handlarza sprowadzającego z Niemiec. Ja jestem laikiem i mógłbym coś przeoczyć, ale było ze mną dwóch kumpli - jeden mechanik, drugi fan motoryzacji, obaj podjarani faktem oglądania auta.
Audi A4 z roku 2005, "bez rdzy", choć i tak byłem pewny, że parę rzeczy będzie do naprawy - przez 8 miesięcy, poza rozrządem wymieniłem m.in. turbo, xenony, klocki hamulcowe. Ok, norma. Ale byłem parę
1
Jak wygląda np. prosty generator adresów ip, powiedzmy zeby bylo ich 1000, a wywolanie generatora wygladaloby tak:
for ip in ipgenerator():
print ip
2
Czy możecie mi napisać prosty test jednostkowy powyzszego generatora bez uzycia frameworkow testowych czyli z uzyciem asercji?
Proszę o takie zwięzłe odpowiedzi zawierające sam kod.
Wyzywanie mnie od zielonek albo komentarze niezwiązane z tematem będę usuwał.
Będę natomiast bardzo wdzięczny za wszelką pomoc w zrozumieniu tych dwóch kwestii o które pytam.
Wiem conieco jak podejść do tych kwestii, ale pytam profesjonalistów - proszę o wypowiedź osoby które naprawdę wiedzą co robią i piszą profesjonalnie w pythonie - nie pytam osób z małym stażem i słabą znajomością pythona, proszę również nie przeklejać wstawek ze stackoverflow itp.
Są to pytania jakie miałem na rekrutacji i ciekaw jestem profesjonalnego rozwiązania - schludnego i krótkiego.
Dziękuję.
pisz Pan po prostu, jak kazdy bedzie tak komentowal to nie bede mial z czym swojego kodu porownywac
import random
def ipgenerator():
ips = []
for x in xrange(1000):
ips.append(".".join(map(str, (random.randint(0, 255) for _ in range(4)))))
return ips
no i #!$%@?, to nie jest generator
@jupino @Injection https://trinket.io/python/8cf7494d56
from random import randint, seed
def ipgen():
___seed()
__for i in range(10):
_______yield randint(0,4294967295)
źle
bo to po prostu generator dziesięciu intów, a nie to jest potrzebne, juz nie bacząc na to ze wykraczają te inty poza zakres bajta
Oprócz tego co wyżej można jeszcze wykorzystać:
https://faker.readthedocs.io/en/latest/providers/faker.providers.internet.html
(generowałem tym testową bazę danych Psql ~ 500 000 rekordów i jest ok)
ja juz mam pracę, a prosilem o zwiezle komentarze, anyway dzieki
dlaczego uzywasz seed()?
from random import randint
def ipgenerator():
----for x in range(1000):
--------yield (".".join(map(str, (randint(0, 255) for _ in range(4)))))
for ip in ipgenerator:
----print ip
dziękuję za udział w dyskusji i cenne wypowiedzi
@piotrb: @luqu: @Injection: @MrOsamaful:
from random import randint
from ipaddress import ipaddress
def ipgen():
__for i in range(10):
______yield str(ipaddress(randint(0,4294967295)))
for i in ipgen():
____print(i)