Wpis z mikrobloga

#mikrokoksy jaka jest najczęściej przyczyna zalanie na dietach masowych? Za wysoko tłuszcze czy za wysoko węgle?
Dlaczego tak często poleca się 1g tłuszczu na kilogram masy ciała, czy to nie za mało? Możliwe jest za na kogoś będzie lepiej działać dieta z wyższa ilością tłuszczy niż węgli? (zakładając że wymagania co do białka są spełnione) #dieta
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

  • 0
@Juice110: Odpowiedzią jest biochemia, nie przytyjemy od tłuszczu bez udziału insuliny, która jest wydzielania głównie pod wpływem węgli ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Kurkum tak jak już kiedyś pisałem, jest to skrót myślowy, bo o ile węglowodany w procesie glukoneogenezy później są odkładane jako glikogen, ich nadwyżka doprowadzi do tycia, ale tak samo białka. Dieta Kempnera pokazała że można schudnąć na weglach, chodź i z ujemnym bilansem energetycznym. Dużo mówi się o tym że to węgle tuczą, zwykły skrót myślowy patrząc na ich cykl. A co do książki podaj tytuł chętnie przeczytam ten fragment,
  • Odpowiedz
@Khalzur: Biochemia Harpera, jasne że można schudnąć na węglach, nie neguję tego, jedynie twierdzę, że zjadając np. 4k kcal z wartościowego tłuszczu - np. smalcu utyjemy jedynie o masę tego smalcu jeżeli nie pojawi się w nadmiarze czynnik kierujący ten smalec do tkanki tłuszczowej - insulina, w uproszczeniu =)
  • Odpowiedz