Aktywne Wpisy
Z ambitnej osoby, z wyróżnieniami na studiach na politechnice, doszłam do momentu, że po prostu marzę o pracy typu żabka / biedronka / stacja paliw, ale nie wiem jak zniosę presję rodziny, że jak to tak, ja taka mądra miałam być, a w sklepie pracuję. 3 lata pracy z szefem narcyzem sprawiło, że czuję, że spleśniał mi mózg, a pewność siebie szoruje po dnie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Elberus +171
@milos88t: Eh.
A druga sprawa. Wykopowy sąd nad Polakami był OK?
Dobrze, zrobię Ci tą przyjemność. Wybierz sobie jeden (ale tylko jeden, bo ja nie jestem Twoim pieskiem aportującym) akapit i wyjaśnię Ci co i dlaczego.
Pomijając na samym wstępie to że odpowiedzialność jest indywidualna a nie plemienna. Ale nie... koniecznie trzeba przynieść jakiś cytat (nieważne czy prawdziwy czy fałszywy) i na jego podstawie stwierdzić "Żydzi są...".
@bygsyti: Może od razu definicje z Encyklopedii Staropolskiej Zygmunta Glogera? Doroszewski ma ponad pół wieku, definicje zmieniają swe znaczenie z czasem. WSJP także nie podaje interesującego cię definiensu do definiendum "pogrom".
@bygsyti: Kiedy jakiś Polak żywi nienawiść do współczesnych Niemców za grzechy ich przodków, z którymi nie mają nic wspólnego, to raczej większość racjonalnych ludzi wytyka mu błąd w myśleniu. Tak samo dzieje się we wszystkich cywilizowanych społeczeństwach.
Podobnie problem odpowiedzialności zbiorowej, przeciw której tak gardłujesz - to zjawisko godne potępienia. Mam nadzieję, że będziesz o tym pamiętał za każdym razem, gdy zaczniesz ciskać gromy na "polski antysemityzm", "mordach popełnionych
@koroluk: to chyba ci sami ludzie liczyli co marsze kodu
Przeczytaj jeszcze raz i powoli. Ja napisałem że:
- w Polsce był i istnieje problem antysemityzmu
- przed, w trakcie i po II Wojnie miały miejsce akty przemocy (w tym pogromy) na Żydach których sprawcami była ludność
@bygsyti: Zasadniczo to *prawie* wszystko, co się w tamtych dniach działo z udziałem ludności lokalnej w okolicach Lwowa zwalano na Ukraińców.
Strzelano z dachów do czerwonoarmistów - pewnie OUN.
Kogoś zabito -
Równie dobrze można powiedzieć, że ludzie nienawidzą morderców tylko dlatego, że są mordercami. Nienawidzili ich nie za to, że są żydami tylko za to co robili żydzi.
@bygsyti:
@OldFuckinPyroRex: Andrzej Paczkowski, Żydzi w UB. Próba weryfikacji stereotypu, [w.] Komunizm - ideologia, system, ludzie, red. Tomasz Szarota, Warszawa 2001, s. 197.
@nico112: Równie racjonalne jak pobicie losowego Polaka w Berlinie bo "Polacy kradną samochody".
@OjciecMarek: Jesteś pewien, że to ma taki tytuł? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Baza NUKAT milczy o takiej pozycji...
@OjciecMarek: A tytuł tej pracy brzmi...?