Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 186
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bygsyti:

Niedawno grupa kilkudziesięciu czołowych izraelskich rabinów wydała specjalny edykt, w którym zabroniła Żydom wynajmowania mieszkań Arabom. – Nie widzę powodu, dla którego mielibyśmy pomagać im w zapuszczaniu korzeni w naszym kraju – powiedział gazecie „Haaretz” jeden z pomysłodawców, rabin Szlomo Awiner. I dodał, że Żyd chcący wynająć mieszkanie zawsze powinien mieć pierwszeństwo przed gojem...

Inny rabin, Josef Scheinen, powiedział zaś, że „rasizm wywodzi się z Tory”. – Ziemia Izraela została
  • Odpowiedz
@ediz4: Poproszę o nieszarpanie mnie za język. Bo z tego co widzę, temat zaczyna szybciutko zjeżdżać w kierunku jakiegoś wykopowego sądu nad Żydami, a to jest obrzydliwe.
  • Odpowiedz
@bygsyti: Skoro nie potrafiłeś wyżej spojrzeć prawdzie w oczy i twierdzisz że Żydzi nie są ksenofobami. Według mnie większymi od Polaków.
A druga sprawa. Wykopowy sąd nad Polakami był OK?
  • Odpowiedz
@ediz4:

Dobrze, zrobię Ci tą przyjemność. Wybierz sobie jeden (ale tylko jeden, bo ja nie jestem Twoim pieskiem aportującym) akapit i wyjaśnię Ci co i dlaczego.

Pomijając na samym wstępie to że odpowiedzialność jest indywidualna a nie plemienna. Ale nie... koniecznie trzeba przynieść jakiś cytat (nieważne czy prawdziwy czy fałszywy) i na jego podstawie stwierdzić "Żydzi są...".
  • Odpowiedz
A może przytoczyłbyś też odwołanie do Doroszewskiego które tam było?

@bygsyti: Może od razu definicje z Encyklopedii Staropolskiej Zygmunta Glogera? Doroszewski ma ponad pół wieku, definicje zmieniają swe znaczenie z czasem. WSJP także nie podaje interesującego cię definiensu do definiendum "pogrom".
  • Odpowiedz
Gdy Polak nie pała specjalną miłością do Rosjan, Niemców czy Ukraińców to jest to co najmniej rozumiane.

Gdy Ormianin niespecjalnie ufa Turkom, jest tak samo.

@bygsyti: Kiedy jakiś Polak żywi nienawiść do współczesnych Niemców za grzechy ich przodków, z którymi nie mają nic wspólnego, to raczej większość racjonalnych ludzi wytyka mu błąd w myśleniu. Tak samo dzieje się we wszystkich cywilizowanych społeczeństwach.

Gdy ten czy ów Żyd jest uprzedzony
  • Odpowiedz
@bygsyti: Problem samosądu? Wydarzenie godne potępienia, nie imputujące jednak Polakom jako nacji antysemityzmu. Tak samo blisko czterdzieści procent kadr pochodzenia żydowskiego w stopniach od naczelnika wydziału wzwyż w MBP w okresie stalinowskim nie czyni z Żydów krwiożerczych antypolaków.

Podobnie problem odpowiedzialności zbiorowej, przeciw której tak gardłujesz - to zjawisko godne potępienia. Mam nadzieję, że będziesz o tym pamiętał za każdym razem, gdy zaczniesz ciskać gromy na "polski antysemityzm", "mordach popełnionych
  • Odpowiedz
@OjciecMarek:

Przeczytaj jeszcze raz i powoli. Ja napisałem że:
- w Polsce był i istnieje problem antysemityzmu
- przed, w trakcie i po II Wojnie miały miejsce akty przemocy (w tym pogromy) na Żydach których sprawcami była ludność
  • Odpowiedz
Uczciwie przyznaję że pogrom który opisałem miał miejsce głównie z ręki ukraińskiej.

@bygsyti: Zasadniczo to *prawie* wszystko, co się w tamtych dniach działo z udziałem ludności lokalnej w okolicach Lwowa zwalano na Ukraińców.

Strzelano z dachów do czerwonoarmistów - pewnie OUN.
Kogoś zabito -
  • Odpowiedz
To była czysta nienawiść do Żydów tylko za to że są Żydami

Równie dobrze można powiedzieć, że ludzie nienawidzą morderców tylko dlatego, że są mordercami. Nienawidzili ich nie za to, że są żydami tylko za to co robili żydzi.
@bygsyti:
  • Odpowiedz
@OldFuckinPyroRex: Ja w sumie nie wiem, bo aż tak tego nie badałem. Wiem że Lwów był polskim miastem. Ale fakt: w źródłach polskich cały czas pokazywano palcem na Ukraińców. Nie rozumiem w sumie... jeśli coś wiesz, to dawaj.

@nico112: Równie racjonalne jak pobicie losowego Polaka w Berlinie bo "Polacy kradną samochody".
  • Odpowiedz