Wpis z mikrobloga

alo winiarze, wino z winogron, pierwszy obciąg był w październiku, drugi w grudniu, trzeci przed chwilą (no nie miałem czasu wcześniej)
Wino już kilka miesięcy nie chodzi, i tu moje pytanie, a mianowicie mogę dodać cukru bez obawy że ruszy fermentacja? Za kilka tygodni chciałbym przelać do butelek. Muszę dosłodzić bo jest gorzkawe (za późno pierwszy obciąg podejrzewam)

#wino #pedzzwykopem
  • 8
@gumis112211: niestety jeszcze pracuje, dosłodziłem wczoraj, teraz poczekam ze 2 tygodnie, sprawdzę smak dojebię piro albo spirytusu i trzeba zlewać bo tak w nieskończoność nie będę się z tym #!$%@?ł
@carver: Wiesz co, lepiej się #!$%@? jeszcze trochę z tym :)
Skoro pracuje to nie czekaj 2 tygodnie tylko conajmniej 2 mc, bo pewnie jeszcze osad się wytrąci, a lipa potem mieć paskudny osad w butelkach - zwłaszcza, jeżeli chcesz dać wino komuś w prezencie i/lub trzymać je przez jakiś czas. Lepiej dać piro niż spirytus, bo jak dasz sprajta za dużo to możesz mieć po prostu za mocne wino(nalewkę?) -