Wpis z mikrobloga

#medycyna #lekarz

Hej Mireczki, mam podejrzenie zapalenia płuc. Lekarz zlecił mi rtg, OB oraz CRP. Na opisie zdjęcia rtg nic niepokojącego, OB na granicy, równe 12mm /1h. ( zakres referencyjny 0- 12), natomiast CRP 11,52 mg/l ( zakres 0-5). Czy powinnam się martwić? Mija 4 dzień i zero poprawy po antybiotyku
  • 10
@OfficeLady: jeśli Twoje samopoczucie się nie poprawia idź do lekarza- oslucha Cię, zbada i na pewno lepiej doradzi. :) Co do CRP- jest to dobre badanie, ale spada wolno, więc może być jeszcze przez jakiś czas podwyższone (nawet gdy antybiotyk działa dobrze).
@singollo: @Nicy: @alyszek: @falszywy-niebieski-pasek: Wyniki dostałam dopiero dziś, tak więc jeszcze raz się przejdę do lekarza. Kazał się zgłosić w ostatni dzień zwolnienia, 17.08, ale przejdę się dla pewności. Mam dość siedzenia w domu! Wolę się użerać z klientami niż patrzeć ciągle na telefon bądź w sufit :( kolejnego L4 nie zdzierżę

Pytam, bo wystraszyłam się tych wyników- wujek google podpowiada, że podwyższone wyniki badań oznaczają wirusowe zapalenie
@OfficeLady w google to w ogole nie pacz bo nie ma sensu jesli nie wiesz czym sie sugerowac, wyniki masz dobre chociaz to niestety nie musi znaczyc ze wszystko ok. Jak wysoka temp? Inne objawy?
Wolę się użerać z klientami niż patrzeć ciągle na telefon bądź w sufit :( kolejnego L4 nie zdzierżę

@OfficeLady: no to jest świetny pomysł. Można mieć z tego mnóstwo korzyści, np. można kogoś zarazić, a to zawsze śmieszy. Zapalenie płuc może przejść w formę przewlekłą i przy odrobinie szczęścia już za rok w ogóle nie będzie trzeba chodzić do pracy, tylko co jakiś czas do szpitala i z głowy.
Jeden problem
@singollo: Rozumiem i współczuję. Co do przychodzenia w trakcie choroby do pracy- moje współpracowniczki i szefowa tego nie rozumieją, same w ogóle nie chorują a teraz marudzą, że poszłam na zwolnienie i mają więcej roboty. Chyba czas na zmianę miejsca pracy, bo robienie wyrzutów z powodu L4 jest w ogóle niepoważne.

Dziś byłam ponownie na wizycie, dostałam zmianę antybiotyku, będzie dobrze.
@OfficeLady: napisz współpracowniczkom maila, że jesteś jeszcze trochę chora, ale wracasz już we wtorek, tylko lekarz mówił, żeby one teraz łykały trochę (wpisz dowolny lek), bo ty troszkę zarażasz, ale jak się zabezpieczą to powinny przejść chorobę dość lekko.
I dalej napisz, że co prawda masz L4, ale już ci się nudzi i fajnie, że będziesz już w pracy i to zapalenie płuc wcale aż tak w pracy nie przeszkadza.
A