Wpis z mikrobloga

#coolstory

Ktoś do mnie dzwoni z nieznanego mi numeru. Po odebraniu, słychać w tle rozmowy innych ludzi, nauczony doświadczeniem już wiem, że to oznacza, że dzwoni do mnie telemarketer. Pani pyta się, czy jestem zainteresowany bezzwrotnymi dotacjami z UE dla firm. Opowiada o tych dotacjach, że się kończą i ostatni gwizdek to jest i w ogóle każdy może się o nie starać . Mówi, że oni pomagają w załatwianiu dotacji, oferują bezpłatną pomoc osobistego konsultanta przy pisaniu biznesplanu. I zachwala tak, że ciężko jest się jej wciąć w słowo i o coś spytać. W końcu przechodzi do tego, że na początek oni wysyłają mi kurierem dokumenty o dotacjach, z formularzami, broszurami, informacjami jak wypełniać, itp. Za te dokumenty miałbym zapłacić kurierowi.

Udało mi się zapytać, z jakiego programu te dotacje.

Pani mi odpowiada, że z ogólnopolskiego programu z PARP o nr 8.1. i 8.2. i opowiada na co mogę się starać w tych programach. Mówi, że na zakup maszyn, na samochód, na komputer

A w międzyczasie szybko siadam do komputera, szukam w google program 8.1 i 8.2 PARP.

I mówię jej grzecznie, że właśnie widzę w Internecie, że programy 8.1. i 8.2 dotyczą gospodarki elektronicznej i elektronicznego biznesu, a ja takiego biznesu nie prowadzę.

Odpowiedzią Pani było natychmiastowe rozłączenie rozmowy.

Na dodatek, na drugi dzień, dzwonią do mnie z tej samej firmy. Pani zaczyna podobną rozmowę. Gdy wspomniałem o tym biznesie elektronicznym w tych proponowanych przez nią programach usłyszałem: -Halo, Halo. i wtedy nastąpiło rozłączenie rozmowy.

Konkluzja: telemarketerzy oszukują!!!

Dobrze wam radzę spławiajcie ich za każdym razem, nawet jeżeli musicie kłamać.
  • 2
@Unit: ten caly komplet, który dostałbyś za kasę to ogólne informacje na temat wszystkich dotacji, które można znaleźc w internecie, a dwa, na pewno nie napisaliby biznes planu za darmo, a trzy, przy 8.1 i 8.2 biznes planów sie nie pisze...