Wpis z mikrobloga

Kolejna #dobrazmiana. Tym razem obniżają finansowanie ochrony zdrowia i sprzedają to jako sukces. Co więcej, narazie nie zaproponowano żadnego sensownego dojścia do zwiększenia nakładów do poziomu z dnia dzisiejszego, a co dopiero do 6,8% PKB. Opinia publiczna karmiona jest pustymi hasłami, tak się dba o zdrowie Polaków. Grafika pochodzi z materiałów Ministra Zdrowia.
#polska #medycyna #polityka #zdrowie #bekazpisu
su1ik - Kolejna #dobrazmiana. Tym razem obniżają finansowanie ochrony zdrowia i sprze...

źródło: comment_hTOS91RXegYDKB6WVPFZbxIcyGGxb6Xd.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
@paramedic44: mnie w sumie nie jest do śmiechu, że kolejny rząd ma w dupie Polaków i zamiast porządnie wziąć się za ochronę zdrowia w której brakuje co najmniej 30 mld zł (przynajmniej tyle idzie w prywatny sektor) to woli głosić populistyczne hasła (tutaj poparte nawet wykresami, z których nic nie wynika). Ludzie dalej będą stali w kolejkach jak stoją.
  • Odpowiedz
Tym razem obniżają finansowanie ochrony zdrowia

@su1ik: I fantastycznie, bo "bezpłatna" służba zdrowia to mit. Za te same pieniądze które przeciętny Kowalski co miesiąc odprowadza na "bezpłatną" służbę zdrowia miałby wypasiony pakiet medyczny u prywatnego ubezpieczyciela.

• Odpowiedz
@su1ik: Dodając do tego fakt, że średni wiek lekarza ze specką w tym momencie to 55 lat, a procent osób z grupy wiekowej 65+ w społeczeństwie zwiększy się z 15% na 22% (Dane z GUSu i NILu) powoduje zarysowanie nam całkiem nieciekawej sytuacji. Wręcz rzekłbym, że może to jebnąć ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@zakowskijan72: nie wiem po co przytaczasz hasła o bezpłatnej ochronie zdrowia, ale ok. Nawet w USA odeszło od modelu opartego w 100% na prywatnych ubezpieczeniach (sam twierdzę, że rynek powinien być otwarty bo na monopolu nfz dobrze nie wychodzimy). I nikt nie mówi, że składka będzie mniejsza dla Kowalskiego.
  • Odpowiedz
@Vitru: Ja mam nadzieję, że tak jebnie ale za 3 lata.
Akurat będę kończył studia.
Deficyt lekarzy, rządzący się opamiętają i rzucą miejsca na specki oraz dadzą podwyżki dla rezydentów... i wtedy wchodzę ja....

• Odpowiedz
@paramedic44: już teraz są są miejsca dla każdego,co więcej 40% jest niewykorzystanych bo rezydentura to bieda. Co do studiów to spokojnie, tylko Ci się wydaje, że niczego potrzebnego się nie nauczyłeś (fakt, że najwięcej nauczysz się na zjęciach klinicznych)
  • Odpowiedz