Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Mirki, przyznać muszę że łyknąłem zarzutkę jak młody pelikan odnośnie #mlm. Wcześniej o czymś takim nie słyszałem i dlatego taka sytuacja. :(

Zapisałem się do firmy na "S", która sprzedaje głównie kolagen. Kupiłem zestaw startowy i już pal sześć te 160 złotych. Znajomy (chyba już niedługo były znajomy) zrekrutował mnie pod siebie i poniżej mnie jest wpisanych kolejnych kilka osób (on zapisywał nie ja).

1) I teraz pytanie jak będzie wyglądało rozliczenie podatkowe.

2)Jak się dowiem ile muszę zapłacic fiskusowi? Przyjdzie mi to na maila czy pisemnie na adres domowy?
Pytam bo nie chcę zgnić w Sztumie i być ścigany z urzędu kuhwa! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

3)Wiem, że po 4 miesiącach nieaktywności konto w tejże firmie zostaje usunięty i czy jak nie wypłacę ewentualnych pieniędzy (nie kupiłem nic poza zestawem startowym i nie rejestrowałem osobiście nikogo). Czy i tak będę musiał zapłacić podatek, czy pieniądze przejdą od razu na poziom wyżej?

#mlm #kiciochpyta #anonimowemirkowyznania

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( http://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Asterling
Po co to?
Dzięki temu narzędziu możesz dodać wpis pozostając anonimowym.
  • 12
@AnonimoweMirkoWyznania: Przecież w mlmach nie płacisz żadnych składek, jest to robota na czarno. Nie płacisz podatków przez co twoje produkty nie posiadają vatu i dlatego są tak tanie, czy jakoś tak. Mogłem coś poplątać. I się ciesz że zorientowałeś się teraz, mam kumpla który siedzi w tym gównie od 2-3 lat, nie zarabia nic, ale cały czas tkwi w tym głupim przekonaniu że będzie miliarderem.
OP: @jakos_fajnie

Czyli poza wyrzuceniem w błoto 160 piniendzy, raczej żadnych konsekwencji?

Inb4 Szacunek wśród znajomych dalej jest, bo jeszcze nie zacząłem ich umawiać na spotkania ( ͡° ͜ʖ ͡°)

To jest anonimowy komentarz.
Ten komentarz został dodany przez osobę dodającą wpis (OP)
Zaakceptował: Asterling
@AnonimoweMirkoWyznania: Bardziej w dupie byś był jakbyś wszedł w ten interes i wtedy urząd by cię dorwał(ale mało prawdopodobne)

A tą kase potraktuj jako życiową lekcje, dość drogą lekcje żeby w takie interesy się nie bawić. Łatwiej przeboleć stratę a i jeszcze wnioski wyciągniesz.
@AnonimoweMirkoWyznania:

Padłeś ofiarą oszustwa, więc zacznij myśleć, jak #!$%@?ów dojechać, a nie panikujesz, jakbyś to Ty kogoś oszukał. Odpowiedz na te pytania:

1. W jakim miejscu odebrałeś swój starter? Galeria handlowa, restauracja, u siebie w domu?
2. Czy osoba, która wręczyła Ci starter, dała również paragon?
3. Ile dni minęło od momentu odebrania twojego startera?
4. Czy Ty wręczałeś komuś startery?
@AnonimoweMirkoWyznania: Dobre pytania, miałem styczność z ludźmi działającymi w tego typu biznesie i mówili, że normalnie za "zarobione" pieniądze możesz kupować jedynie ich produkty ze strony. Pieniądze na konto wpływają dopiero, gdy założysz działalność gospodarczą.
OP: @renalum

1. Odebrałem starter w galerii handlowej
2. Nie dostałem paragonu, albo sobie noe przypominam
3. Jakoś z miesiąc
4. Nie wręczałem nikomu starterów

Nie zależy mi na odzyskaniu hajsu. Próbki dam komuś z rodziny z jakiejś okazji a etui zostawię sobie.

@vvalabor

Ja, vol! Kolagenowe kondominium ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Przelewu na swoje bankowe nie dostałem. Chyba, że jakoś mam sprawdzić na tym koncie firmowym
@AnonimoweMirkoWyznania:
O oszustwie Souvre pisałem już pod koniec maja, kiedy ci oszuści nie mieli jeszcze postawionej strony internetowej.
Souvre nie jest firmą. To piramida finansowa, a Ty jesteś ofiarą oszustwa. Nie odpuszczaj. Im zależy na tym, żebyś machnął ręką. Masz w rodzinie czy wśród znajomych jakiegoś policjanta, prawnika, kogoś ogarniętego z prawem? Albo chociaż kogoś, kto sprawnie posługuje się językiem angielskim? Na anglojęzycznych stronach jest masa materiału na temat Product Based
**Renalumgadaglupoty :)**: Witam

Rozliczenie wygląda następująco :

1. Mamy możliwość wypłaty pieniędzy w rabacie - wtedy bierzesz produkty ze zniżką 99% ze sklepu internetowego, te 99% jest odliczane od prowizji na koncie z budowania sieci. Rabat nie podlega opodatkowaniu bo jest po prostu zniżką w sklepie
2. Od 500zł prowizji miesięcznie jest opcja podpisania umowy zlecenia z firmą, wtedy normalnie odliczany jest podatek 18% przez firmę i składki na zus.