Jestem po technikum informatycznym i mieliśmy tam administrowanie linuxem, ale zdaję sobie sprawę, że to podstawy. Teraz studia zaoczne i gdzieś po pierwszym semestrze wypadałoby mi zacząć sobie na nie zarabiać, więc szukać też pracy. Jakieś darmowe kursy/szkolenia online powinienem ogarnąć, żeby szukać stażu #sysadmin ? Zdecydowanie chciałbym iść w stronę Linuksa. #linux
@SamGamgee: najlepszym sposobem na naukę obsługi serwera to samodzielna konfiguracja - zadanie dla ciebie: weź jakiegoś starego kompa, postaw na nim np centosa i załóż na nim: serwer samba z udziałami, sewer ftp np proftpd + proftpdadmin, serwer pocztowy postfix + dovecot + clamav + spamassasin + postfixadmin + roundcube, serwer www np apache, ustaw backup np konfiguracji przez np rsync po ssh na jakiś hosting/chmurę/inny komp w sieci, a
@Dolan: a ja bym zaczął od wirtualizacji, tylko nie taki virtualbox tylko czysty kvm, najlepiej bez virt-managera tak by wszystko klepac z palucha, potem obsluga przekierowania portów (podsieci, bridge itp) potem najwyzej jakas zabawa w samby i inne rzeczy :)
@RARvolt stawiałem już archa na maszynie wirtualnej. Kwestia tego, że jak mam czyścić ssd z windy i stawiać linuxa to muszę mieć pewność że będzie śmigać. Tymczasem zacina mi się GUI w Fedorze na HDD i z jakiegoś powodu mam okresowo gorszy ping (co ok. 10 requestów około 100ms)
#linux
http://pingwinek.net/forum-44.html
Ale ogólnie adminowanie to googlowanie
@RARvolt: jakie distro na AMD polecasz?
@SamGamgee: siur że tak, lepsza virtualka niż nic :)
ja polecam centosa :P taki klon redhata stricte na serwery
@Dolan: nadal nie bylo telefonu?