Wpis z mikrobloga

@bridgefour: Bo jest jej mało w Polsce, hodowcy nie hodują jej juz tak jak wcześniej. Kiedys wolowina nie była tak droga bydła bylo wiecej. Taka jest moja teoria( ͡° ͜ʖ ͡°) czy prawdziwa musieli by się spece hodowcy wypowiedzieć.
  • Odpowiedz
@bridgefour: kurczak (brojler) jest gotowy do uboju po kilkunastu dniach od wyklucia, stąd np. kilogram p----i można kupić już za 6-7 zł i będzie ona "dobra". Krowa raczej trochę dłużej rośnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@BarszczykZuszkami: w dyskontach. To jest ta sama pierś, co kupisz za 12-15 zł w mięsnym. Nie zapominaj, że to jest kurczak hodowlany, brojler, który z jajka do uboju dorasta w kilkanaście dni. Takie typowe kurki co sobie łażą wolne, jedzą co chcą i kiedy chcą, mogą dochodzić nawet do 40 zł za kilogram.
  • Odpowiedz
@gmitek: brojlery karmi się specjalną paszą pobudzającą wzrost masy mięśniowej w krótkim czasie. Nie jest to teoria spiskowa, a prawda. Potem kurczaki przechodzą na kilkudniową dietę oczyszczającą. Całość trwa co najwyżej 30-40 dni. To wciąż o wiele mniej niż chów kury w wolnym wybiegu, który jest drogi.
  • Odpowiedz